Marinøkkel
Marinøkkel. Vårstigen, Oppdal.
Marinøkkel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Marinøkkel er den vanligste arten i marinøkkelslekta i Norge. Bladene blir opptil 15 centimeter høye og er lett gjenkjennelige på de halvmåneforma flikene som gjerne overlapper. Denne arten finnes hovedsakelig på beitemark og slåtteeng. Arten finnes spredt til vanlig over det meste av landet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Botrychium lunaria
Beskrevet av

Carl von Linné

Utseende

Som andre marinøkkelarter har denne også enkeltblad fra en djuptliggende underjordisk stengel. Høyden på bladene er mellom 3 og 15 centimeter. Den sterile delen av bladet er festa midt på bladet og er oppdelt i karakteristiske halvmåneforma, delvis overlappende fliker. Den sporebærende delen er forgreina og har tallrike, runde sporehus som er gulgrønne i fargen.

Utbredelse

Marinøkkel finnes samla sett over det mest av landet, men arten har gått sterkt tilbake i lavlandet i Sørøst-Norge i seinere år. Slåtteeng, beitemark og setervoller har vært marinøkkels viktigste voksesteder, men på grunn av endringer i hevd av slike områder har arten gått tilbake i seinere tid. Ellers finnes marinøkkel på grasmark og heier i fjellet, i åpen skog og i sanddyner. Arten finnes først og fremst på baserik mark. Verdensutbredelsen er arktiske og boreale strøk på den nordlige halvkule og i sørligste deler av Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

marinøkkel
Botrychium lunaria
Artsdatabanken-ID
103970

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg