manus - folkegrupper

Manus er beslektede folkegrupper med et samlet folketall på rundt 30 000 på Manus og andre øyer i Admiralty Islands, Papua Ny-Guinea.

Manus-språkene regnes for å utgjøre en egen austronesisk språkfamilie, men er til dels innbyrdes uforståelige.

Næringsliv

Hovednæringsveiene er hagebruk, med dyrking av blant annet taro, søtpoteter og bananer, og fiske. Kontantkildene er kopra og kakao. Tradisjonelt var det livlig, institusjonalisert byttehandel mellom landsbyer med ulik økologisk tilpasning (jordbruk/fiske), men etter andre verdenskrig har pengeøkonomi og importvarer fått økende betydning.

Samfunn

Manus-folkene regner slektskap på farssiden og er organisert i ættelinjegrupper som kontrollerer rettigheter til jord og fiske. Men i visse sammenhenger, særlig i forbindelse med helbredelses- og renselsesritualer, spiller også avstamning gjennom kvinner en avgjørende rolle. Ekteskap mellom medlemmer av samme patrilineære ættelinje er ikke tillatt. Utover dette tyder mye på at ekteskapsregler stadig endres.

Antropologiske studier

Antropologene Margaret Mead og Reo Fortune utførte undersøkelser på Manus i 1930-årene. De viste at forholdet mellom kjønnene og mellom medlemmer av ulike ættelinjer var svært spent, og at det sosiale livet var preget av gjensidig mistenksomhet og frykt for trolldomskunster.

Religion

I dag er de fleste kristne, men tradisjonelle trosforestillinger om ånders og forfedres innvirkning på dagligliv og helse er stadig utbredt.

Kontakt med Vesten

Manus har hatt sporadiske besøk fra Vesten siden 1700-tallet, blant annet av oppdagelsesreisende, hvalfangere og perlejegere. Kristne misjonærer ankom etter 1910.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg