mangansulfider

Artikkelstart

Mangansulfider er kjemiske forbindelser mellom mangan og svovel. Det er to mangansulfider som er kjent: mangansulfid, MnS, og mangandisulfid MnS2. I begge forbindelsene er mangan toverdig.

Faktaboks

Uttale
mangˈansulfˈider

Mangan(II)sulfid

Mangan(II)sulfid har kjemisk formel MnS. Forbindelsen felles som et lyserødt (kjøttfarget) bunnfall ved å sette for eksempel ammoniumsulfid til løsninger av toverdige mangansalter. Utsatt for luft blir fellingen brun. Ved koking uten lufttilgang går sulfidet over i en mer stabil grønn form.

Rødt mangansulfid eksisterer i to modifikasjoner hvor mangan er tetraedrisk koordinert; det vil si at det er omgitt av fire svovelioner. Ved oppvarming til 200 °C går de begge over i den stabile grønne formen som har natriumkloridstruktur, hvor mangan er omgitt av seks svovelioner. Fargeforskjellen mellom de to modifikasjonene skyldes forskjellen i koordinasjonen.

Mangandisulfid

Mangandisulfid har kjemisk formel MnS2. Denne forbindelsen forekommer i naturen som mineralet haueritt (mangankis). Til forskjell fra mangan(IV)oksid, MnO2, inneholder mangandisulfid toverdig mangan etter formelen \(\ce{Mn^2+S2^2-}\)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg