man høster som man sår

Artikkelstart

Man høster som man sår er et uttrykk som betyr at en må forholde seg til resultatene av det man selv har satt i gang. Ofte brukes det med betydningen at man får som fortjent.

I Paulusbrev til Galaterne kapittel 6, vers 7 i Det nye testamentet står det at: «Det et menneske sår, skal det også høste». Fra Paulus har nok formuleringen fått stor utbredelse, men det er andre og eldre eksempler med samme metafor. Ikke minst i Det gamle testamentet finnes det flere nærliggende ordtak, blant annet i Salomos ordspråk kapittel 22, vers 8: «Den som sår urett, høster ondskap». I Jobs bok kapittel 4, vers 8 sier Elifas: «Jeg ser at de som pløyer ondskap og sår lidelse, høster det samme». Blant Bibelens eldste bøker, Hosea, brukes en lignende formulering i kapittel 10 vers 13: «Dere har pløyd ned urett og høstet ondskap».

At det man har plantet er det man må høste, var en utbredt metafor i antikken også utenfor bibeltekstene. Det er for eksempel brukt av Cicero i De Oratore, og et beslektet språkbilde finnes i Platons Faidros. Et annet gammelt eksempel kan leses i et fragment fra diktet Megala Erga tilskrevet Hesiod. Her står det at den som sår ondskap, vil høste ond grøde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg