Maltitol er et naturlig søtstoff som brukes som tilsetningsstoff i matvarer. Det har E-nummer E 965.

Faktaboks

Også kjent som

E 965

Maltitol er en sukkeralkohol som oftest fremstilles syntetisk ved reduksjon av naturlig maltose ved høyt trykk og høy temperatur.

Stoffet brukes som søtningsmiddel og konsistensgiver i næringsmiddelindustrien ved produksjon av sukkertøy, tyggegummi, sjokolade, bakevarer og iskrem med redusert energiinnhold. Maltitol er nesten like søtt som sukker (90 prosent), men tilfører bare halvparten så mye energi. Maltitol kan derfor erstatte sukker uten å påvirke produktets konsistens, samtidig som både energiinnhold og risiko for tannråte reduseres.

Maltitol og andre sukkeralkoholer i større mengder kan virke avførende, og de er derfor ikke tillatt brukt i drikkevarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg