Malolaktisk gjæring er en metode i vinlaging som reduserer syrenivået. Dette forbedrer vinens aromatiske kvalitet og gjør den mer drikkevennlig. Det er vanligst å bruke denne formen for gjæring i produksjon av rødvin. Malolaktisk gjæring forkortes som regel til MLF, som står for malolaktisk fermentering. Fermentering er et annet ord for gjæring.
Faktaboks
- Uttale
-
malol'aktisk
- Også kjent som
-
malo, malolaktisk fermentering, MLF
Mens vanlig alkoholgjæring bruker gjærceller, er det melkesyrebakterier som brukes i MLF. Bakteriene omdanner den syrlige og «aggressive» eplesyren, typisk i grønt eple, til en mildere, sur-søt melkesyre.
Det er vinmakeren som vurderer bruken av MLF. Vinmakeren tar hensyn til druesort, modning i druene med spesiell vekt på balansen mellom syre og sødme, fenolsk modning, årgangsparametre og ønsket vinstil.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.