malle

Silurus glanis, malle. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Silurus glanis, malle. Foto fra: Nordsømuseet Hirtshals

Artikkelstart

Malle er en fiskeart i mallefamilien. Den regnes for å være Europas største ferskvannsfisk. Et individ fra elven Dnepr ble målte til å være 4,6 meter lang og veide 327 kilogram. Det er også uoffisielle rapport om maller på over 400 kilogram. I Sverige er rekorden en malle på 3,6 meter og 180 kilogram fanget i Båven i Sörmland. Denne rapporten er fra 1870. I dag er mallen truet i Sverige.

Faktaboks

Også kjent som
europeisk malle
Vitenskapelig navn
Silurus glanis
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Mallen har et bredt og flatt hode med to lange skjeggtråder på snuten og fire korte skjeggtråder på haken. Gattfinnen er svært lang, mens ryggfinnen er meget liten. Mallen holder vanligvis til i stilleflytende sjøer og elver med bløt bunn. Den er en utpreget rovfisk og tar alt fra kreps, til fisk og fugl. Den kan trolig bli over 80 år gammel.

Hovedutbredelsen er i Russland og det østlige Europa, øst til Kaspiske hav og sør til Tyrkia. I vest går den opprinnelig bare til Rhinen. I nyere tid er mallen imidlertid blitt satt ut mange steder i Europe. I Norden forekommer den bare i Sør-Finland og Sørøst-Sverige. Den er sterkt truet i hele sitt naturlige utbredelsesområde.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

malle
Silurus glanis
Artsdatabanken-ID
128587
GBIF-ID
2337607

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg