Makrellhai, bruskfiskart i håbrannfamilien.

Makrellhaien, som også kalles makohai, ligner på håbrann og blåhai. Med den blåaktige oversiden og hvite undersiden forveksles arten ofte med blåhai, men makrellhaien kan kjennes på sine slanke, dolkformede tenner. Den er rapportert å kunne bli opptil 4 m lang og veie ca. 500 kg.

Makrellhaien finnes stort sett på åpent hav. Den er en kosmopolitt som forekommer i øverste vannlag i de fleste tropisk og tempererte havområder. Arten forekommer som gjest på Europas sørvestkyster; et par funn er rapportert i Norge (bl.a. i Vestfjorden).

Makrellhaien er en toppredator, som lever av ulike fiskearter, blekksprut, og små hvaler. Arten er regnet for den hurtigste av all haier. Hunnene har en meget lang drektighetsperiode (15-18 måneder) og føder 4-16 unger som er 60-70 cm store ved fødselen. Makrellhai som beveger seg nær land kan være potensielt farlige for badende. Det er registret en del såkalt uprovoserte haiangrep fra denne arten.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Klasse Bruskfisker Chondrichthyes
Underklasse Haier og skater Elasmobranchii
Orden Håbranner Lamniformes
Familie Lamnidae
Slekt Isurus
Art Makrellhai I. oxyrinchus

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. februar 2012 skrev Jon Bruheim

Hei igjen, så et program der det ble hevdet at denne haien(Short Finned Mako) kunne bli over 700kg.(Finnes det ikke en langfinne utgave og)? Hvilke opplysninger har du der, om den blir så stor, må den jo være ugrei å møte på når den er grinete og sulten(Skremmende utseende) Så på Tv noen som fikk en på kroken og fiskelinjen bare forsvant som et lyn. Har en greid å finne ut av toppfarten deres. Raskeste fisk i verden eller, ja den blir vel passert av de mindre seilfisken.Hvorfor tror du det er så mange myter om haier og uenighet forskere i mellom?Vennlig HilsenJon

20. februar 2012 svarte Asbjørn Vøllestad

Hei. Det er godt mulig at makrellhaien kan bli opptil 700kg. Den største publiserte vekten er 505 kg, men jeg ser ikke bort fra at større individer er fanget uten at det er publisert på skikkelig måte. Uansett, dette er skikkelige haier - som spiser mye forskjellig. Det sies at makrellhaien er den raskeste av alle haier, men trolig er store tunfisk og seilfisk de raskeste fiskene. Og ja, er det er longfinned mako - litt mindre av størrelse

Haiene er vanskelige å studere, de store artene beveger seg over store avstander og er ofte få i antall. Det betyr at mange ulike observasjoner gjøres og slutninger at trekkes på tynt grunnlag. Og forskere er som andre mennesker; man tror ofte at man har rett selv.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.