Majestetsforbrytelse, anslag mot kongens og kongefamiliens liv eller ære.

I eldre rett var dette belagt med særlig streng straff. Etter Christian 5s Norske Lov 1687 skulle således den skyldige ha forbrutt «Ære, Liv og Gods, den højre Haand af hannem levendis afhuggis, Kroppen parteris og læggis paa Stægle og Hjul, og Hovedet med Haanden sættis paa en Stage».

Etter straffeloven av 1902 hadde fremdeles de kongelige en forsterket strafferettslig beskyttelse, idet drap av Kongen og vold, legemsfornærmelse eller ærekrenkelse mot Kongen medførte en lovbestemt høyere straff enn tilsvarende forbrytelse mot andre personer. Det samme gjalt lignende forbrytelser mot andre medlemmer av det kongelige hus og mot andre lands statsoverhoder. Jf. straffeloven av 1902 § 96 og §§ 100–104. Straffeloven § 100 var den eneste bestemmelse som frem til 1. oktpber 2015 hadde en absolutt straff på lovens maksimalstraff på 21 års fengsel ved drap på regenten eller forsøk på dette.

I straffeloven av 2005 er særbestemmelsene om majestetsforbrytelser tatt ut, slik at det omfattes av de ordinære strafferammer. Bestemmelsene om ærekrenkelser er opphevet, herunder også mot regenten, som må tåle å bli utsatt for borgernes ytringsfrihet som er særlig sterk overfor statsmaktene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.