magnon

Artikkelstart

Et magnon er i materialfysikken en energikonsentrasjon som har en del egenskaper til felles med en partikkel. Magnoner opptrer ved små avvik fra komplett magnetisk orden i ulike typer magnetiske materialer.

Faktaboks

Uttale
magnˈon

Beskrivelse

I et ferromagnetisk materiale foretrekker elektronspinnene (røde piler) å peke i samme retning.
Øverst: konfigurasjonen hvor alle elektronspinnene peker i nøyaktig samme retning gir den lavest mulige energien i et ferromagnetisk materiale.
Nederst: når temperaturen øker, avviker elektronspinnene fra å peke i samme retning. Disse avvikene (kalt fluktuasjoner) kan beskrives som en partikkel kalt magnon. Flere og flere magnoner skapes når temperaturen øker, hvilket fører til en stadig større reduksjon i magnetiseringen til materialet.
Illustrasjon av et magnon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Magnoner opptrer som følge av avvik (fluktuasjoner) i magnetiseringen til et materiale, som ferromagneter og antiferromagneter. Dette illustreres i figuren.

Magnoner har både energi, bevegelsesmengde og spinn. Temperaturavhengigheten til magnetiske effekter i ordnede magnetiske materialer kan utledes ved å betrakte magnoner som dannes på grunn av termisk energi.

På samme måte som et fonon beskriver atomers avvik fra grunntilstandsposisjonen i et krystallgitter, beskriver magnoner elektronspinnenes avvik fra grunntilstandsretningen i et magnetisk materiale.

En magnon er en kvasipartikkel (også kalt en kollektiv eksitasjon) som beskriver en kvantisert spinnbølge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg