magnetiske pulsasjoner

Artikkelstart

Magnetiske pulsasjoner er hurtige variasjoner i Jordens magnetfelt. Slike pulsasjoner spiller en viktig rolle i partikkelakselerasjoner i verdensrommet, og kraftige irregulære pulsasjoner er ofte knyttet til nordlysutbrudd.

Faktaboks

Uttale
magnˈetiske pulsasjoner
Også kjent som

magnetiske pulseringer

En magnetisk pulsasjonsperiode varierer fra 0,1 til 1000 sekunder. Typiske amplituder for pulsasjonene er 100–0,1 nanotesla. Pulsasjoner med de laveste frekvensene har de høyeste amplitudene. Magnetiske pulsasjoner klassifiseres ut fra bølgeformen som irregulære, Pi eller kontinuerlige, regulære, Pc. Ved hjelp av satellitter og nettverk av bakkeobservasjoner er de forskjellige pulsasjonstypene godt kartlagt.

Kilder til magnetiske pulsasjoner

Mange ulike mekanismer kan være med på å generere magnetiske pulsasjoner. Plasma-ustabiliteter er ofte involvert. Magnetiske pulsasjoner kan også dannes av trykkvariasjoner i solvinden. En annen mekanisme som kan gi magnetiske pulsasjoner er vekselvirkning og energioverføring mellom partikler og bølger.

Betydning

Studier av magnetiske pulsasjoner har hatt generell betydning for forståelse av stabilitet i plasma, noe som også har hatt betydning for forsøk i laboratorier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg