magnetfeltsatellitter

Artikkelstart

Magnetfeltsatellitter er satellitter som er spesielt bygd og instrumentert for å måle magnetiske felter. Slike satellitter brukes for å kartlegge og studere planeters magnetfelt.

I konstruksjonen av magnetfeltsatellitter er det viktig å bruke ikke-magnetiske materialer for å unngå forstyrrelser i målingene. Strømbaner må også unngås ettersom strømmer vil indusere magnetiske felt. I tillegg plasseres sensorer så langt unna eventuelle forstyrrende komponenter i satellitten som mulig.

Et eksempel på en magnetfeltsatellitt er den amerikanske Magsat (Explorer 61). Magsat ble skutt opp i oktober 1979 for å foreta en global kartlegging av Jordens magnetfelt. Et annet eksempel er den danske satellitten Ørsted som ble skutt opp i 1999. Ørstedsatellitten hadde to uavhengige magnetometersystemer, Overhauser og Fluxgate, som kartla Jordens magnetfelt med meget høy presisjon. De danske magnetometrene ble også fløyet på den argentinske SAC-C satellitten, som ble skutt opp i november 2000. Dette gjorde det mulig å utføre presise målinger av magnetfeltet på to steder samtidig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg