Magesekken, den videste delen av fordøyelseskanalen. I den samles føden til begynnende fordøyelse. Hos lavere virveldyr kan den være en rett, sekklignende utvidelse på fordøyelseskanalen, men like ofte vil forlenget vekst på rørets ryggside bøye magesekken i J-form. Magesekken, som holdes på plass av et krøs, mesogaster, er oppdelt i flere regioner som hver karakteriseres av sin spesielle kjerteltype.

Vanligvis utgjør magesekken hos pattedyr et eneste rom, men kan hos drøvtyggere bestå av opptil fire rom, der de to første (vom og nettmage) regnes som omdannelser av spiserøret, mens de to siste (bladmage og løypemage) utgjør den egentlige fordøyende magesekk. Magesekken hos fuglene er sammensatt av kjertelmage, proventriculus, og muskelmage eller krås, ventriculus. Kjertelmagen er bare litt videre enn spiserøret og har kjertler av en type som forekommer vanligvis i fremre del av magesekken. I den bløtes føden opp. Muskelmagen, som er best utviklet hos frø-etere, har tykke, muskuløse vegger og er innvendig kledd med hornaktige raspeplater, som sammen med småstein som er svelget, maler i stykker maten. Hos krokodiller er magesekkens cardiadel meget muskuløs og kråslignende. Hos flaggermus forekommer en blindtarmlignende utposning fra fundus, flodhester har to utposninger på dette sted. Noen benfisker utvikler fingerlignende blindtarmer ved pylorus, varierende i antall fra en til flere hundre.

Hos mennesket ligger magesekken øverst i bukhulen oppunder mellomgulvet med sin største del til venstre for midtlinjen, delvis dekket av de nederste ribber. Føden kommer fra spiserøret ned i magesekken gjennom magemunnen, cardia. Til venstre for magemunnen ligger den videste del av magesekken, magekuppelen, fundus ventriculi. Den korte, høyre konkave rand av magesekken kalles den lille kurvatur, den lange, venstre konvekse rand den store kurvatur. Nedad mot høyre smalner magesekken og danner portneren, pylorus, som fører over i tolvfingertarmen. Veggen i magesekken er forholdsvis tykk. Den består ytterst av bukhinne, deretter av flere lag glatt muskulatur der muskelfibrene krysser hverandre i flere retninger. Muskellaget er tykkest i pylorusdelen og danner ved pylorus en kraftig snøremuskel som lukker magesekken fra tarmen. Cardia har ingen egen snøremuskel. Innerst har magesekken en tykk slimhud med tettstående rørkjertler som produserer magesaften. Magesekkens form og størrelse viser store individuelle variasjoner og veksler også hos samme individ, avhengig av fylningsgraden. Den rommer hos voksne normalt 1–1,5 liter, men kan ved stadig overfylling tøyes så den rommer meget mer. Magesekken kan på én gang ta opp et helt måltid, som så i små porsjoner føres videre (se fordøyelse). Magesekken bør være tømt i løpet av 2 til 4–5 timer etter et alminnelig måltid. Irritasjon av magesekken medfører kvalme, og magesekken kan kvitte seg med sitt innhold ved brekning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.