mørkveronika

Mørkveronika fra Jacob Sturms tyske flora 1796.
Mørveronika fra Sturms flora 1796
Av .

Artikkelstart

Mørkveronika er en ettårig art i maskeblomstfamilien som er innført til Norge. Denne arten har vært funnet flere steder på Østlandet og har noen funn andre steder, men har ikke varige forekomster noen steder.

Faktaboks

Etymologi

Det latinske navnet opaca betyr mørk eller uten glans

Også kjent som

Veronica opaca

Beskrivelse

Mørkveronika blir 5–20 centimeter lang og har liggende eller opprett, greina stengel. Plantene er tett håra. Bladene er rundtanna, butte og mørkt grønne i fargen. Blomstene er fire til seks millimeter breie, mørkeblå og sitter i bladhjørnene. Kapselen er breitt hjerteforma og håra.

Utbredelse

Denne arten ble funnet første gang i Oppland i første halvdel av attenhundretallet. Mørkveronika har trolig hatt sin viktigste innførsel som ugras i importert grasfrø og hadde sin største antall funn fram mot 1920-tallet. Det var også noen få funn fra ballastjord på 1800-tallet. I seinere år har det vært færre funn, de fleste av dem fortsatt knytta til jordbruksmark, men det er også funn fra bystrøk.

Mørkveronika har historiske funn fra Østlandets kystområder og inn til Mjøsområdet og indre Telemark. I tillegg er det en håndfull funn fra Gudbrandsdalen, Rogaland og Romsdal.

Arten er vurdert til ikke å ha noen kjent økologisk risiko i Fremmedartslistafra 2018. Arten kommer opprinnelig fra Mellom-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg