mørkveronika

Mørkveronika fra Jacob Sturms tyske flora 1796.
Mørveronika fra Sturms flora 1796
Av .

Mørkveronika er en ettårig art i maskeblomstfamilien som er innført til Norge. Denne arten har vært funnet flere steder på Østlandet og har noen funn andre steder, men har ikke varige forekomster noen steder.

Faktaboks

Også kjent som
Veronica opaca

Plantene blir 5–20 cm lang, tetthåret stengel, rundtannede blad og mørkeblå blomster. Mørkveronika er et innført ugress som er funnet på baserik jord spredt nord til Trøndelag. Den stammer fra Mellom- og Nord-Europa.

Orientveronika er en ettårig art i maskeblomstfamilien som er innført til Norge, og som har etablert seg flere steder, særlig på Østlandet. Dette er en veronika-art med krypende stengel og opprette skudd. Arten, som opprinnelig kommer fra Sørvest-Asia, har spredd seg sterkt i Europa fra 1800-tallet, og spredningen i Norge har vært stor de siste tiåra.

Beskrivelse

Mørveronika blir 5–20 centimeter lang og har liggende eller opprett, greina stengel. Plantene er tett håra. Bladene er rundtanna, butte og mørkt grønne i fargen. Blomstene er fire til seks millimeter breie, mørkeblå og sitter i bladhjørnene. Kapselen er breitt hjerteforma og håra.

Utbredelse

Denne arten ble funnet første gang i Oppland i første halvdel av attenhundretallet. Mørkveronika har trolig hatt sin viktigste innførsel som ugras i importert grasfrø og hadde sin største antall funn fram mot 1920-tallet. Det var også noen få funn fra ballastjord på 1800-tallet. I seinere år har det vært færre funn, de fleste av dem fortsatt knytta til jordbruksmark, men det er også funn fra bystrøk.

Mørveronika har historiske funn fra Østlandets kystområder og inn til Mjøsområdet og indre Telemark. I tillegg er det en håndfull funn fra Gudbrandsdalen, Rogaland og Romsdal.

Arten er vurdert til ikke å ha noen kjent økologisk risiko i Fremmedartslistafra 2018. Arten kommer opprinnelig fra Mellom-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg