mørkmjølke

Epilobium obscurum

Mørkmjølke. Hobro, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Mørkmjølke er en flerårig urt i mjølkefamilien. Dette er en mjølkeart som trolig er hjemlig i Norge, men som kun finnes i de sørlige delene av Norge. Plantene kan bli opptil 90 centimeter høye, men de er ofte kortere. Blomstene er rosa til fiolette med opptil sju millimeter lange kronblad og klubbeforma arr.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Epilobium obscurum
Beskrevet av
Johann Christian Daniel von Schreber

Utseende

Plantene blir mellom 20 og 90 centimeter høye og de har motsatte, hele og buttanna, smale blad uten bladstilker. Mørkmjølke har stengler som er firkanta og noe forgreina. Plantene har overjordiske utløpere med blad.

Blomstene har fire frie begerblad og fire frie, rosa til fiolette kronblad som er fire til sju millimeter lange og med et skar i toppen. Blomstene har åtte pollenbærere og et klubbeforma arr. Fruktknuten er undersittende. Frukta er en lang smal kapsel som sprekker opp og frigjør de mange små frøene som har frøull som gir effektiv vindspredning.

Utbredelse

Mørkmjølke vokser ved vannkanter, grøfter og våte enger. Arten har en sørlig utbredelse i Norge, og har vært funnet hovedsakelig rundt Oslofjorden og videre langs kysten til Bergen. Arten har vært svært sjelden, men i nyere tid er det flere funn knytta til gartnerier. Verdensutbredelsen er Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mørkmjølke
Epilobium obscurum
Tidligere vitenskaplig navn
Epilobium chordorrhizum Fr., Epilobium virgatum Lam.
Artsdatabanken-ID
102847
GBIF-ID
3189152

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg