mødrekvote

Artikkelstart

Mødrekvoten er den delen av foreldrepengene som er forbeholdt mor, og ble innført 1. juli 2013 som en del av den nye tredelingen av foreldrepengepermisjon ved fødsel.

Mødrekvoten er fra 1. juli 2014 redusert fra 14 til 10 uker.

De seks første ukene av mødrekvoten må av medisinske årsaker tas ut av mor rett etter fødsel. Den resterende delen må ikke tas ut sammenhengende, men kan tas ut på et senere tidspunkt innen barnet har fylt tre år. Ved innvilgelse av mødrekvote på bakgrunn av adopsjon, må mødrekvoten tas ut innen tre år etter dato for omsorgsovertakelsen.

I de tilfellene mødrekvoten ikke tas ut sammenhengende med øvrig foreldrepengepermisjon, må det søkes om fleksibelt uttak av mødrekvoten.

Fleksibelt uttak av mødrekvoten kan benyttes på to forskjellige måter. Mødrekvoten kan enten utsettes med heltidsarbeid, eller tas ut delvis i kombinasjon med deltidsarbeid, slik at mødrekvoten og arbeidet utgjør 100 prosent aktivitet tilsammen.

Det stilles ikke krav til fars aktivitet når mor tar ut mødrekvoten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bård Blekken

Hei, jeg foreslår at teksten endres i henhold til siste lovendring, gjeldende fra 1. juli 2014. Mødrekvoten er på 10 uker, i samsvar med lengden på fedrekvoten.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet ditt, det er blitt tatt til følge av fagansvarlig. Mvh. Mari Paus

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg