Mædi og visna er sykdom hos sau.

Faktaboks

Uttale
mˈædi og visna
Etymologi
av islandsk mæði [maiði], ‘tungpustethet’ og visna, ‘svekkelse’
Også kjent som
progressiv interstitiell pneumoni

Mædi og visna ble tidligere antatt å være fremkalt av hvert sitt virus, men man mener nå at det er samme virus som fremkaller begge sykdommene, selv om de opptrer i meget forskjellige former. Ved blodprøver kan man i dag påvise smitte, selv om det ikke foreligger kliniske symptomer på sykdommene.

Mædi

Mædi er en kronisk lungebetennelse hos sau. Den forårsakes av et virus og utvikler seg meget langsomt. Inkubasjonstiden kan være flere år og kliniske symptomer viser seg sjelden hos dyr som er yngre enn fire år. Klinisk ytrer sykdommen seg ved åndenød og avmagring og ender med døden. Sykdomsforløpets varighet kan variere fra sted til sted og også mellom sauerasene.

Ved obduksjon finner man i lungene en kronisk interstitiell betennelse kombinert med fortykkede glatte muskelceller og øket mengde lymfatisk vev.

Smitten skjer ved kontakt og/eller inhalasjon og fremmes av stor dyretetthet. På grunn av den meget lange inkubasjonstiden er mædi vanskelig å bekjempe. Det ble gjort ved avgrensning av beiteområdene og ved massenedslakting.

På Island der sykdommen tidligere herjet voldsomt var sykdomsforløpet kortvarig.

I Norge ble sykdommen påvist for første gang i begynnelsen av 1970-årene. Man antar at den kom til landet ved import av texelsau. Her bekjempes mædi ved restriksjoner på bruken av avlsværer, på salg og beiteslipping og ved frivillig nedslakting av smittede besetninger. Sist ble sykdommen påvist i 2002 i Nord-Trøndelag hos en dalasau født i 1998.

Visna

Visna manifesterer seg aldri før i toårsalderen. I begynnelsen ser man ustøhet i sauenes ganglag og i flokker blir de angrepne dyrene gjerne hengende noe etter. Senere skjer det en langsom utvikling av sykdommen med nedsatt appetitt og lammelser. Ved fremskreden sykdom finner man ved obduksjon markert svinn av muskulaturen til bakbena. For øvrig er de mest markerte funn lokalisert til hjernehinnene og selve hjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg