mårfangst

Mårfelle

Artikkelstart

Mårfangst er fangst av mår. Ved fangst av mår kan det benyttes conibearfelle 120 eller 220, syningfella, fallem, fallstokk, åtesaks eller egen mårfelle.

Gode habitater er eldre variert barskog hvor det er godt med skogsfugl og ekorn. Kupert landskap med variert vegetasjon gjennomskåret av bekkedaler kan også være bra mårterreng. Fellene bør utplasseres ved overganger i vanskelig terreng. Måren har faste runder i terrenget og med mindre vi endrer landskapet kraftig, vil den følge de samme rutene i generasjon etter generasjon.

Gode plasser for å sette ut feller er ved naturlige knutepunkter hvor måren ofte krysser, for eksempel overganger over bekker/elver. Mårens vandringer kan kartlegges ved å spore den om vinteren. Da får man også en ide om hvor knutepunktene ligger i terrenget.

Dersom fellene settes opp fra bakken på trelegger eller stokker blir de lettere å skjerme for snø og besøk av en del arter man ikke vil fange. Det kan settes opp en klatrestokk slik at det blir så lett som mulig for dyret å klatre opp.

Innmat fra vilt og honning, egg og fett egner seg som åte. Mårens hang til honning og annet søtt er velkjent. Åtet må være ferskt, og man bør ha rikelig tilgang på råvarer og fornye ofte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg