månefisk

Månefisk fotografert ved Ventotene, Italia
Månefisker regnes som verden største beinfisk ettersom den kan bli 3,4 meter og veie opp til 2,3 tonn. Månefisken på bildet ble fanget ved Santa Catalina, California i 1910. Beregnet vekt 3500 lbs.
Library of Congress Prints and Photographs Division Washington.

Artikkelstart

Månefisk er en fiskeart i familien månefisker. Månefisken regnes som verdens største beinfisk idet den kan bli opptil 3,4 meter lang og veie over 2,3 tonn. Arten er også antagelig Jordens mest fruktbare virveldyr; den kan gyte om lag 300 millioner egg.

Faktaboks

Også kjent som
Mola mola

Beskrivelse

Kroppen er rundaktig og sterkt sammentrykt. Den har blygrå, tykk hud, bukfinner mangler og halefinnen er sammensatt til en sigdformet vifte. Ryggfinne og gattfinne er kraftig og årelignende.

Munnen er liten og tennene er sammenvokst og ligner på et papegøyenebb.

Levevis

Den er vanligvis en dårlig svømmer som stort sett lar seg drive med strømmen. Men den kan bruke rygg- og gattfinne aktivt og svømme relativt raskt når det er nødvendig. Den oppholder seg vanligvis i de øverste 50 meter av vannsøylen, men kan foreta dykk ned til 800 meters dyp.

Utbredelse

Fisken forekommer pelagisk i øvre vannlag i alle varmere hav.

Ung månefisk, 0,5–1 meter lang, kommer ofte inn til norskekysten som følge av næringsvandringer nordover med Atlanterhavsstrømmen. I perioden fra 1800 til 2018 er over 2000 månefisk observert langs norskekysten. De fleste er observert i perioden juli-desember. Det har jevnt over blitt observert mer enn fem individer av månefisk hvert år i perioden etter år 2000, dette er betydelig økning fra perioden før 2000. Med økende havtemperatur er det å forvente at månefisk etter hvert blir mer vanlig langs norskekysten.

Næring

Månefisk lever av dyreplankton av ulike slag, fisk, maneter og blekksprut.

Giftstoffer

Månefisk er ikke egnet som mat. Den kan inneholde ulike toksiner av samme slag som hos koffertfisker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Frafjord m. fl. 2017. Records of ocean sunfish Mola mola along the Norwegian coast spanning two centuries, 1801 – 2015. Journal of Fish Biology 91: 1365-1377.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg