Måleskje

Et sett av måleskjeer i plast.

Måleskje
Av /Shutterstock.

Måleskje er et lite hulmål, utformet som en skje, som brukes for å måle opp små volumer av en ingrediens, særlig til matlaging. De finnes gjerne i størrelser som kryddermål, teskje og spiseskje.

Den vanligste anvendelsen av måleskje er til matlaging. Måleskjeer lages gjerne av plast eller metall og brukes både til tørre og flytende varer. Som hulmål har de en merket størrelse der volumet av måleskjeen ofte blir angitt med et standardisert mål, som kryddermål (krm), teskje (ts) og spiseskje (ss), eller fraksjoner av disse (for eksempel ½ ts). Volumet kan også bli angitt som en multippelenhet av liter (milliliter (ml), centiliter (cl) og desiliter (dl)):

  • 1 kryddermål = 1 milliliter
  • 1 teskje = 5 milliliter
  • 1 spiseskje = 15 milliliter

Måleskjeer lages også for spesielle formål, for eksempel for oppmåling av kaffepulver. Disse kalles for kaffemål. Her angis målet ofte i gram (g), vanligvis 8 eller 10 gram. Volumet er da tilpasset slik at vekten av kaffepulveret som fyller volumet er 8 eller 10 gram. En vanlig anbefaling er 6 kaffemål for å trakte 1 liter kaffe.

Andre land

Måleskjeer i andre land kan følge en avvikende standard. For eksempel er amerikanske måleskjeer basert på det amerikanske enhetssystemet for mål og vekt. Avviket er imidlertid lite. Amerikansk teaspoon utgjør cirka 4,9 ml (⅙ US fluid ounce), mens amerikansk tablespoon tilsvarer 14,8 ml (½ US fluid ounce). De ligger dermed tett opptil henholdsvis teskje og spiseskje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg