Løkurt er en toårig planteart i korsblomstfamilien.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Alliaria petiolata
- Beskrevet av
- (M.Bieb.) Cavara og Loreto Grande
- Rødlistestatus i Norge
- LC – Livskraftig
Løkurt er en toårig planteart i korsblomstfamilien.
Alle plantedelene til løkurt er spiselige. Den har en karakteristisk lukt av løk og hvitløk, og smaker litt sennepsaktig og bittert. Den er mildest før blomstring.
Løkurt smaker best tidlig på året, senere får bladene en besk ettersmak. Bladene kan finhakkes og brukes i salater, sauser, supper og på smørbrød. Pesto av løkurt er velsmakende til mange retter. I Storbritannia brukes urten sammen med mynte i saus til lam.
Frøene kan tørkes, knuses og brukes som krydder.
Innen folkemedisin ble løkurt brukt mot blant annet forkjølelse, astma og fordøyelsesbesvær. Plantesaften sies å virke betennelseshemmende og kløelindrende, og kan brukes på for eksempel insektstikk.
I Danmark og Tyskland er det funnet spor av løkurtfrø i forkullede matrester som er mer enn seks tusen år gamle, altså omtrent ved overgangen mellom jeger- og sankersamfunnet og jordbrukssamfunnet. Kjemiske tester har vist at matrestene er fra kjøtt og fisk. Løkurtfrø har ingen nevneverdig næringsverdi, så arkeologene antar at de ble tilsatt for smakens skyld. Dette er foreløpig det eldste funnet av krydder i Europa.
Taksonomisk nivå | Norsk navn | Latinsk navn |
---|---|---|
Domene | Eukaryoter | Eukarya |
Rike | Planteriket | Plantae |
Klade | Dekkfrøete planter | Angiospermae |
Klade | Ekte tofrøbladete planter | Eudicotidae |
Klade | Rosidene | Rosidae |
Orden | Korsblomstordenen | Brassicales |
Familie | Korsblomstfamilien | Brassicaceae |
Slekt | Løkurtslekta | Alliaria |
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.