Lysstyring, kan beskrives som en tilsiktet endring eller kontroll med utsendelsen av lys fra lysarmaturer. Styringen kan foregå manuelt eller automatisk og omfatte enkelte, eller hele grupper av armaturer. I tillegg til av/på funksjonen, er det disse parametrene man normalt ønsker å kontrollere:

Behovet for lysstyring kan være en eller flere av følgende forhold:

  • ønske om å redusere energiforbruket og/eller driftskostnadene
  • tilpasse belysningen etter individuelle arbeidsoppgaver/behov
  • oppnå bedre og triveligere miljø
  • oppnå spesielle lysvirkninger

Manuell styring av/på kan også kombineres med dimmer og fotocellebryter for automatisk tenning og slokking. Automatiske, programmerbare styresystemer kan være hensiktsmessig der bruken setter bestemte premisser for belysningen, men også for å unngå unødig energibruk (sløsing). Men en må være bevisst på at kostnadene med mer avanserte systemer ikke alltid gjenspeiles i nytteverdien av de ekstra funksjonene; også her gjelder at det at det enkle ofte er det beste.

Energi til belysning utgjør en betydelig del av det totale elektrisitetsforbruket i en bygning. Avhengig av hva slags oppvarming bygningen har, regner man med at belysningen i et yrkesbygg står for 30-60 % av forbruket. Styring av lysanleggene kan derfor i betydelig grad bidra til strømsparing og redusert strømregning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.