lysstyring

Lysstyring, kan beskrives som en tilsiktet endring eller kontroll med utsendelsen av lys fra lysarmaturer. Styringen kan foregå manuelt eller automatisk og omfatte enkelte, eller hele grupper av armaturer. I tillegg til av/på funksjonen, er det disse parametrene man normalt ønsker å kontrollere:

Behovet for lysstyring kan være en eller flere av følgende forhold:

  • ønske om å redusere energiforbruket og/eller driftskostnadene
  • tilpasse belysningen etter individuelle arbeidsoppgaver/behov
  • oppnå bedre og triveligere miljø
  • oppnå spesielle lysvirkninger

Manuell styring av/på kan også kombineres med dimmer og fotocellebryter for automatisk tenning og slokking. Automatiske, programmerbare styresystemer kan være hensiktsmessig der bruken setter bestemte premisser for belysningen, men også for å unngå unødig energibruk (sløsing). Men en må være bevisst på at kostnadene med mer avanserte systemer ikke alltid gjenspeiles i nytteverdien av de ekstra funksjonene; også her gjelder at det at det enkle ofte er det beste.

Energi til belysning utgjør en betydelig del av det totale elektrisitetsforbruket i en bygning. Avhengig av hva slags oppvarming bygningen har, regner man med at belysningen i et yrkesbygg står for 30-60 % av forbruket. Styring av lysanleggene kan derfor i betydelig grad bidra til strømsparing og redusert strømregning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg