lysspredning (bestemmelse av molekylmasse og -størrelse)

Hos høypolymere og andre makromolekylære stoffer kan gjøres etter en metode som er basert på målinger av intensiteten av lysspredningen fra fortynnede løsninger av stoffet når disse bestråles med lys, vanligvis fra en laser.

Etter fradrag av løsemiddelets spredning (som skyldes de stadig skiftende lokale tetthetsforskjeller i væsken) fås tilbake den spredning som skyldes at makromolekylenes konsentrasjon stadig vil ha skiftende lokale forskjeller, og størrelsen av disse forskjellene vil avhenge av molekylmassen. Hvis molekylene er spesielt store, vil intensiteten av det spredte lyset variere med retningen på grunn av interferens mellom det spredte lys fra de forskjellige deler av samme makromolekyl. Denne avhengighet av retningen kan gi opplysninger om molekylets størrelse og form.

Polymermolekylene vil stadig bevege seg i løsningen. Det lyset som spres vil derfor få en større eller mindre endring av sin frekvens (dynamisk lysspredning). Analyse av frekvensfordelingen (f.eks. ved fotonkorrelasjonsspektroskopi) kan da gi opplysninger om molekylenes diffusjonshastighet i løsningen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg