Lysregulering ved plantedyrking i gartnerier skjer dels ved å skygge plantene i veksthus, dels ved mørklegging, og dels ved å gi plantene kunstig tilleggslys for at de skal utvikle seg bedre og raskere.

Skygging er aktuelt f.eks. like etter en omplanting, og for at temperaturen ikke skal bli for høy i sommerhalvåret. For enkelte skyggeelskende planter må den naturlige lysmengden reduseres på visse tider av året. Permanent skygge oppnås ved å sprøyte kalkoppløsning på veksthusglasset i sommerhalvåret. For å skygge plantene midlertidig i for eksempel sterk sol, brukes skyggegardiner som er montert inne i veksthuset.

Mørklegging (kortdagsbehandling) av visse planter (kortdagsplanter) i veksthus for å få tidligere blomstring brukes mye, for eksempel ved dyrking av krysantemum, juleglede og julestjerne. Til mørkleggingen brukes mørkt klede eller svart plast som trekkes over plantene sent på ettermiddagen så de står helt mørkt minst 12 timer i døgnet. Hvor mange døgn plantene må mørklegges, varierer med planteslaget.

Langdagsbehandling gis visse planteslag (betlehemsklokke, tåre) for å få dem raskt i blomst. Det gjøres enten ved bruk av glødelamper eller annet vekstlys i form av høytrykk natriumdamplamper som forlenger dagen til minst 16 timer i døgnet.

Tilleggslys for å stimulere plantenes vekst og fremskynde blomstring brukes mye i norske gartnerier. Glødelamper og lysstoffrør til belysning av småplanter og ved driving av visse planter var tidligere mest brukt, nå er de erstattet av spesiallamper med langt mindre strømforbruk og høyere effektivitet. Høytrykk kvikksølv-halogendamplamper og høytrykk natriumdamplamper er meget effektive. De kan henges et par meter over plantene og dekker et større område, og skyggevirkningen blir derfor mindre enn for lysrørene. I Norge benyttes kunstig tilleggslys til oppal av tomater, agurker og mange andre planter (se langdagsplanter, fotoperiodisme). Videre har bruk av tilleggslys til helårsproduksjon av norske snittblomster og agurk fått et betydelig omfang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.