Lysmåler (ulike typer)

Lysmåler. 1) Selencelle-måler. – 2) CdS-måler. – 3) Lysmåling gjennom kameraobjektivet.

Av /Store norske leksikon ※.

En lysmåler er et instrument til bestemmelse av eksponering, det vil si til å gi korrekte kombinasjoner av lukkertid og blenderåpning når filmfølsomheten (ISO) er innstilt. Lysmålere kan være beregnet på å benyttes separat (løse lysmålere) eller være en del av kameraet. Hovedkomponenten i lysmåleren er en fotoelektrisk celle. I digitale kameraer kan lysmålingen utføres ved å benytte avlesninger fra utvalgte deler av CCD-brikken som bildet registreres på.

Selencelle-måleren

Selencelle-måleren trenger ingen batterier. Lyset faller på et felt med metallisk selen, som derved produserer en svak strøm i forhold til den lysmengden som faller på cellene. Strømmen får en galvanometernål til å bevege seg og slå ut mot en tallrekke som omsettes i lukkertider/blendertall ved hjelp av en kalkulasjonsskive (på løse lysmålere). Selencelle-måler kan også benyttes i elektronisk utstyr. Den har en frekvensgang som er mindre følsom for infrarødt lys enn CdS-måleren.

CdS-måleren

Målere med kadmiumsulfidceller (CdS) får strøm fra et batteri. Cellens motstand varierer med den lysmengde som treffer den. Jo kraftigere lys, desto mindre blir motstanden. Løse lysmålere av denne typen kan gjøres meget følsomme; de mest avanserte typene kan brukes til eksponeringsbestemmelse i måneskinn. Kadmiumsulfidceller brukes i datastyrte lysmålere som meget raskt kan styre kamera og lys eller blits under fotografering.

Løse lysmålere

Tower løs, håndholdt lysmåler
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Løse lysmålere kan benyttes til måling av både innfallende og reflektert lys. Den vanligste metoden er måling av reflektert lys, det vil si lys som kastes tilbake fra motivet. Da rettes lysmåleren mot motivet, gjerne med punktmåling mot de mørkeste og lyseste områdene i bildet. Ved fotografering av meget lyse eller meget mørke motiver på positiv fargefilm kan måling av innfallende lys være en bedre løsning. Målercellen dekkes da av en diffusjonsskive, og rettes mot selve lyskilden fra motivets posisjon.

Innebygde lysmålere

I dag er lysmåleren innebygget i mobiltelefonen og i kameraet, og består av en eller flere celler plassert på eller i nærheten av objektivet, eller i lysgangen inne i speilreflekskameraer, ved såkalt TTL-måling, det vil si lysmåling gjennom objektivet – through the lens. Ved hjelp av målingen «oversettes» resultatet til blendertall og lukkertider som kan avleses i søkeren eller på egen skjerm.

I prinsippet er lysmålingen integrert, det vil si at gjennomsnittslyset på hele motivområdet blir vurdert. Spotmåleren foretar imidlertid en begrenset måling av en utvalgt del av motivet. Et system har en kombinasjon av integrert måling og spotmåling og kan eksempelvis ha to eller flere målerceller som gir en sone med størst følsomhet i sentrum av blenderfeltet, siden dette vanligvis er det viktigste området på et fotografi. Systemet kalles derfor sentrumsveid, og blir benyttet av mange kameraprodusenter. Flere andre kombinasjoner av områdestyrt måling som kan velges av fotografen benyttes også. Kameraet har lysmålingen koplet til automatisk innstilling av lukker og blender, eller én av delene.

En lysmåler er «fargeblind» i den forstand at de eksponerer etter en referanse som 18 prosent grå. Dette er en balanse mellom de mørkeste skyggene og det sterkeste høylyset. Fotograferer du et svart ark og et hvitt ark og lar lysmåleren bestemme, vil du få to like grå bilder. Dette kommer tydelig fram ved fotografering av motiver i snø – snøen blir ikke hvit, men grå. Håndflaten inne i hånden er omlag 18 prosent grå, og under vanskelige lysforhold kan det være nyttig å måle lyset som treffer håndflaten og beholde denne eksponeringen, selv om lysmåleren viser noe annet på selve motivet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg