Lysing
Lysing, avlivet individ solgt som matfisk.
Lysing
iStock.

Lysing er en fiskeart i lysingfamilien. Dette er en opptil 140 centimeter lang torskefisk med en gjeddelignende kroppsform, to ryggfinner og en gattfinne.

Faktaboks

Også kjent som
sølvlyr hegg
Vitenskapelig navn
Merluccius merluccius
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Ryggen er mørk gråsvart, sidene grå og buken sølvhvit. Munnhulen er svart, noe som gjør at den ofte kalles svartkjeft eller kolkjeft.

Biologi

Lysingen finnes oftest på relativt dypt vann – gjerne mellom 30–1000 meters dyp. Der oppholder den seg oftest langs bunnen. På nattestid kan den bevege seg oppover i vannsøylen. Den lever hovedsakelig av ulike småfisk, som for eksempel sild, makrell, sei, øyepål og andre pelagiske fisk. Ung lysing lever trolig av ulike krepsdyr som reker og krill.

Lysingen synes å ha en meget langstrakt gytesesong. I de sørlige deler av utbredelsesområdet gyter den hele året rundt, mens i nord og langs norskekysten synes gytingen å skje hovedsakelig i perioden juni til oktober.

Utbredelse

Lysingen er utbredt i Øst-Atlanteren, fra Norge og Island i nord til Nord-Afrika i sør. Den er også vanlig i Middelhavet og delvis i Svartehavet.

Lysingen forvaltes som flere ulike bestander. I nord har vi en bestand nord for 62 grader nord. En annen bestand omfatter lysing i Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat samt områdene vest for Irland og nord for Biscayabukten. En mer sørlig bestand finnes vest for Spania og Portugal.

Det er imidlertid uklart om denne bestandsinndelingen på en god måte fanger opp den reelle bestandstrukturen. Nyere genetiske studier tyder på at lysingen består av flere ulike bestander som er mer eller mindre isolert fra hverandre.

Beskatning

Lysingen er en meget god og høyt betalt matfisk med et fast, snøhvitt kjøtt. Fra gammel tid har den spilt samme rolle i Vest-Europas handel som torsken i Nord-Europas.

I Norge ble det fisket (2017) cirka 5300 tonn lysing med garn og bunntrål. I Nordsjøen ble det fanget cirka 4200 tonn, mens det ble tatt 1100 tonn nord for 62 grader nord.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lysing
Merluccius merluccius
Artsdatabanken-ID
42762
GBIF-ID
2415643

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg