lysfiske

Artikkelstart

Lysfiske er fiske etter visse pelagiske fiskearter, for eksempel sild, makrell, brisling, som samles og trekkes mot overflaten ved hjelp av kunstig lys og så settes det en not rundt den fisken som har samlet seg. Lyset gjør at dyreplankton samler seg for å beite og fisken samler seg for å spise av dyreplanktonet.

Lys er blitt brukt i forbindelse med landnot- og ringnotfiske i Norge. Lysfiske er gjenstand for utstrakt regulering. Det er gitt generelle bestemmelser om at lysstyrken som hvert notlag kan benytte, er begrenset til maksimum 15 kW, og antallet soler er begrenset til 15.

Kontroversielt

Lysfiske er kontroversielt, og særlig der det er mulighet for bifangst av annen fisk. Dette er særlig et problem der bifangsten kan omfatte arter som det enten er forbud mot å fiske på eller for eksempel gytefisk av bestander som er truet av overfiske eller utryddelse.

På grunn av motstand mot lysfiske har myndighetene gjennomført totalforbud mot lysfiske i Finnmark, Troms og Nordland og en lang rekke lokale forbud mot slikt fiske på kysten for øvrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg