Lysende nattskyer foreviget fra Asker i 0130-tiden natt til 17. juli 2008.

Pål Evensen/met.no. fri

Lysende nattskyer eller noctilucent clouds (NLC) på engelsk, er skyer som ser ut til å lyse i mørket.

Lysende nattskyer dannes nær  mesopausen  i ca 80 km høyde, det vil si langt høyere enn alle andre skyer. På grunn av ekstremt lave temperaturer i denne delen av atmosfæren (-120 grader C) dannes det lett ispartikler på støv ( aerosoler ) som måtte befinne seg der.

Isen stammer antagelig fra vanndamp som igjen er dannet av metangassutslipp fra jorda. Man er ennå ikke helt sikre på hva slags partikler som gir opphav til disse. Det kan både være partikler fra verdensrommet og fra jorda. Mangel på tidligere observasjoner kan tyde på at vulkanutbrudd eller forurensningen etter den industrielle revolusjonen er opphav til støvpartiklene.

I Norge kan lysende nattskyer observeres om sommeren etter hvert som nettene blir mørkere, fra siste halvdel av juli i Sør-Norge. De lyses opp nedenfra, og sola må være mellom 6 og 16 grader under horisonten.

Første kjente observasjon av lysende nattskyer ble gjort i 1885, et par år etter det kraftigste vulkanutbrudd i nyere tid, Krakatauvulkanen i Indonesia i 1883.

Metaninnholdet i atmosfæren har økt mye de siste 150 årene, og kommer hovedsaklig fra forråtnelsesprosesser i sumper og myrer og fra store jordbruksområder. Metan er en drivhusgass som er 4,5 ganger mer effektiv enn CO2.

Det forskes på om det er en sammenheng mellom økt drivhuseffekt og dannelsen av NLC-skyer. Blant annet har forskere fra land i nordområdene foretatt systematiske radarmålinger av himmelfenomenet siden 1987. Raketter blir også benyttet for å nå opp til dette atmosfærelaget med måleinstrumenter. På fjellet ved Andenes i Vesterålen ligger det et praktfullt observatorium (ALOMAR) med et internasjonalt forskningsmiljø og med blant annet Lidar-instrumenter som måler gjennom mesopausen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.