Kodachrome lysbilde
Lysbilde laget med Kodachrome-film.
Av /Unsplash.

Et lysbilde er et bilde som er avsatt på en fotografisk film eller et annet transparent materiale. Lysbildet brukes dels til fremvisning på lerret med egnet fremviser eller projeksjonsapparat, dels som grunnlag for fargetrykk. De vanlige formatene er 24 × 36 millimeter og 60 × 60 millimeter, men det finnes også større formater for profesjonelt bruk.

Faktaboks

Uttale

diapˈositiv

Også kjent som

Diapositiv, dias

Et lysbilde kalles også diapositiv, vanligvis forkortet til dias, som kommer fra det greske ordet dia som betyr gjennom og positiv som refererer til fargeriktig film i motsetning til negativ.

Diapositiv film har større kontrast og detaljrikdom enn negativ fargefilm for papirbilder og ble foretrukket som grunnlag for finere fargetrykk. Lysbilder gir større oppløsning og nyanserikdom i fargespekteret enn vanlige fotografier gjengitt på papir.

Lumieres Autochrome var i 1907 den første kommersielt fremstilte positive fargefilm. Kodak introduserte i 1935 den første diapositive 24 × 36 millimeter fargefilmen, Kodachrome, og lysbilder har siden utgjort en viktig del av fotografimarkedet.

Digitalkameraer med høy oppløsning og med muligheter for elektronisk overføring og etterbehandling har overtatt dette markedet fullstendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg