lyreflaggermus

Artikkelstart

Lyreflaggermus er en art i familien rovflaggermus. På engelsk har den fått navnet "Indian false vampire", men dette er slett ingen vampyrflaggermus. Derimot jakter den på mange forskjellige dyr; insekter, edderkopper, fisk, frosk, øgler, fugler, mus og andre flaggermus.

Faktaboks

Også kjent som

Megaderma lyra

Beskrivelse

Lyreflaggermus har svært store ører som er vokst sammen, nesespydet er middels stort. Kroppslengden er inntil 9,5 cm og vekta inntil 60 g. Pelsfargen er vakkert blågrå på ryggen og gråkvit på buken.

Levevis

Lyreflagermus flyr vanligvis ganske lavt over bakken når den jakter. Den lytter da etter lyder som byttedyret selv lager, hørselen er svært følsom i området 10-20 kHz. De store ørene bidrar også til dette. Den bærer byttet med seg til spesielle plasser for å spise det, under disse kan man ofte finne bytterester.

Lyreflaggermus holder til i grotter, hule trær, bygninger etc. Koloniene er som regel ganske små, inntil 30 dyr, men kan til tider være mye større. Drektighetstida er 150-160 dager. Oftest er det kun én unge i kullet, enkelte ganger to. Ungen dier i 2-3 måneder, den bæres av hunnen i den første tida. Hun kan gi ungen byttedyr og sågar dele byttet opp i passende stykker for den.

Utbredelse

Lyreflaggermus er utbredt i det sørøstlige Asia; fra Pakistan, India og Sri Lanka til det sørøstre Kina og den nordlige del av Malay-halvøya.

Litteratur

Nowak, R.M. & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume 1 (4th Edition). The John Hopkins Univeristy Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg