Tre forskjellige typer lus. Nederst vises det hvordan et luseegg sitter festet til et hår.

Lus (tegninger) av KF/Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Ekte lus, Anoplura, er en insektorden. De er sterkt spesialiserte, vingeløse insekter som er blodsugere på pattedyr, til og med selarter. Munndelene er stikke- og sugeredskaper, som i hvile ligger inntrukket i hodet. Fasettøynene er svakt utviklet eller mangler. Bena er utpregede klamreorganer, som ender i en enkel, kraftig klo. Lus kan sies å ha direkte utvikling idet de nyklekte ungene, bortsett fra størrelsen, ligner de voksne. Lusenes størrelse er 0,35–6,5 mm. Huden er seig og læraktig.

Ekte lus er nær beslektet med pels- og fjærlus og utgjør med disse gruppen Phthiraptera. De er også nært beslektet med støvlus, spesielt boklus, og de tre ordenene slås nå sammen til gruppen Psocodea. Ca. 500 arter med ekte lus er kjent i verden, hvorav 20 i Norge.

Mennesket har to arter: flatlus, som finnes rundt genitalia, og menneskelus, som opptrer i to raser, hodelus og kroppslus.

Sellus, Echinophthirius horridus (som går på ringsel og steinkobbe) og Antarctophthirius trichechi (som går på hvalross), har kroppen dekket med skjell og/eller pigger som holder luften tilbake når vertsdyret dukker, de er da omgitt av en luftblære.

Elefantlus, Haematomyzus elephantis, representerer en overgang mellom pelslus og ekte lus. Ved hjelp av en lang snabel der de bitende munndelene sitter i spissen, borer den seg gjennom vertens hud og suger blod. Den ligner av kroppsform en ekte lus, men mangler klamreben.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.