Lufttetthet er masse luft per volum, og er dermed angitt i kilogram per kubikkmeter.

Beskrivelse

Lufttettheten beskrives ved tilstandsligningen: ρ = P/RT. Hvor ρ (den greske bokstaven 'rho') er tetthet, P er trykk, R er den spesifikke gasskonstanten og T er temperatur. Gasskonstanten er avhengig av fuktigheten i lufta. Gasskonstanten for vanndamp er større enn gasskonstanten for tørr luft, og derfor øker gasskonstanten med økt mengde vanndamp i lufta.

Lufttettheten er altså avhengig av lufttrykk, temperatur og luftfuktighet. Det følger fra tilstandsligningen at om lufttemperaturen øker, vil lufttettheten synke, og at om lufttrykket øker, så vil lufttettheten også øke, gitt at trykket og fuktigheten i lufta er konstante.

Fuktighet og lufttetthet

Når mengden vanndamp i luften øker (høyere luftfuktighet) vil lufttettheten synke. Dette skyldes at vanndampmolekylene (H2O) er betydelig lettere enn nitrogen (N2) og oksygen (O2), som er det luft hovedsakelig består av. Så når mengden vanndamp øker, vil mengden oksygen og nitrogen minke per enhetsvolum og lufttettheten vil derav minke fordi massen minker.

Luft med høy temperatur og høy fuktighet har mindre tetthet enn kald og tørr luft, og er derfor lettere. Dette er grunnen for at varm luft stiger, og kald luft synker. Lufttettheten sier med andre ord noe om hvor mye luften veier.

Dybdestoff

For at atmosfæren skal holdes i hydrostatisk likevekt må tettheten avta oppover i atmosfæren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Eirik Mikal Samuelsen

Artikkelen er upresis siden man må multiplisere med virtuell temperatur for å ta høyde for at luftfuktighet påvirker tettheten til lufta ved samme temperatur. Jo, høyere temperaturen er, jo, større påvirkning har fuktigheten på tettheten. Nettopp fordi varm luft kan holde på flere vannmolekyler før lufta kondenserer sammenlignet med kald luft. Ved 20 grader og et lufttrykk på 1013 hPa, vil tettheten variere fra 1.2035 kg/m3 til 1.936 kg/m3 ved å variere den relative fuktigheten fra 5 % til 100 %.

svarte Anders Doksæter Sivle

Som avtalt sender du inn et endringsforslag når du har anledning Eirik.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg