luftkanon

Innsamling av seismiske data til havs foregår ved at et skip med jevne mellomrom fyrer av skudd med en luftkanon. Lydbølgene forplanter seg gjennom vannet og berggrunnen under havbunnen. Refleksjonssignaler fra horisonter i undergrunnen oppfanges av hydrofoner som slepes etter båten. Signalene gir grunnlag for seismiske kart som brukes i geologisk tolkning av leteområdet.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Luftkanon er en pneumatisk innretning som genererer kraftige lydpulser ved hjelp av trykkluft. Den er et viktig verktøy for kartlegging av havbunnen ved hjelp av seismikk, blant annet med tanke på leting etter petroleumsforekomster.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk air gun

I en luftkanon blir luft presset sammen inne i et kammer med et trykk på opptil 21 megapascal (MPa). Når kanonen avfyres, frigjøres luften og produserer en impuls med akustisk energi. Frekvensspekteret til den genererte lyden avhenger av mengden luft i kammeret, luftrykk og vanndybde (vanntrykket). I en seismisk undersøkelse benyttes et batteri med luftkanoner av ulik størrelse for å få et bredere frekvensspektrum.

Bruk av luftkanoner er omstridt fordi de kan skade eller drepe marine dyr. Lyden som produseres er svært høy. Eksplosjonen fra en enkelt kanon kan utløse et lydnivå på opptil 250 desibel, som er sammenlignbart med lyden fra en dynamitteksplosjon. Fra et seismisk undersøkelsesfartøy blir lydimpulser avfyrt hvert tiende sekund gjennom dager, uker og måneder om gangen. Lyden kan forplante seg gjennom vannet i en avstand på opptil 1500 km. Det kan forstyrre marine pattedyr som delfiner og hvaler, der lyd spiller en viktig rolle i tilknytning til mating, parring og i kommunikasjon seg imellom for å unngå rovdyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg