lufthavner på Island

Av .
Lisens: CC0

Island har et flyrutenett som på mange måter ligner på det norske. Øya har noen stamlufthavner og i tillegg en del mindre lufthavner som betjenes av mindre flytyper.

Nordmenn på reise til USA benytter ofte flyplassen i Keflavik som et mellomstopp på veien.

Innenlands trafikk på Island betjenes for det meste av Air Iceland Connect og Norlandair, men det finnes også enkelte andre selskaper. Flytypen Dash 8, som er kjent for mange nordmenn, benyttes mye på Island.

Keflavik internasjonale lufthavn

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Lufthavnen ligger cirka 5 mil sydvest for hovedstaden Reykjavik, i nærheten av byen Keflavik. Flyplassen ble bygget av US Air Force under andre verdenskrig, og ble tatt i bruk 23. mars 1943.

Etter krigen ble sivil trafikk innlemmet i flyplassens bruk, og det er fremdeles både sivil- og militær trafikk ved flyplassen, som følge av dens strategiske plassering nord i Atlanterhavet. Cirka 9,8 millioner reisende benyttet lufthavnen i 2018.

Flyplassen er utstyrt med to rullebaner, og tar seg av det meste av den internasjonale trafikken til Island, med ruter både østover mot Europa og vestover mot USA og Canada.

Reykjavik lufthavn

Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

De britiske militære styrkene bygget flyplassen under andre verdenskrig, i utkanten av den islandske hovedstaden, på sydkysten av Reykjavikhalvøya. Etter dette har byen vokst betydelig. Flyplassens plassering regnes i dag som uheldig, på grunn av sin nærhet til byens sentrum, og det byarealet som går med til flyplassen. Det har derfor i en årrekke pågått diskusjon om flytting.

Flyplassen dekker lokaltrafikken internt på Island, samt rutene til Grønland og Færøyene.

Cirka 400 000 reisende passerer gjennom terminalen årlig.

Akureyri lufthavn

Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Akureyri er lokalisert nord på Island, og flyplassen ligger cirka 3 kilometer utenfor byen. Det er hovedsakelig innenlands flyruter som trafikkerer flyplassen, men den har i tillegg sesongbasert charter fra flyplassen til flere britiske destinasjoner.

Flyplassen åpnet på 1950-tallet, men byen hadde rutetrafikk med sjøfly så tidlig som fra 1928.

Flyplassen fikk en viktig betydning i 2010, da asken fra vulkanen i Eyjafjallajökul stengte den internasjonale lufthavnen i Keflavik i en periode. Som følge av dette planlegges en større modernisering og utbygging av flyplassen.

Cirka 200 000 reisende benytter lufthavnen i Akureyri årlig.

Egilstaðir lufthavn

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Lufthavnen ble bygget i 1968, men ble betydelig modernisert og utvidet i perioden 1987 –1999.

Flyplassen ligger helt øst på Island, og har hovedsakelig innenlands trafikk, men har også hatt internasjonal trafikk i mindre grad, med ruter mot København, London og Edinburgh.

I underkant av 100 000 reisende benytter Egilstaðir lufthavn årlig.

Andre lufthavner på Island med rutetrafikk

 • Bildadalur lufthavn
 • Bakki lufthavn
 • Gjögur lufthavn
 • Grímsey lufthavn
 • Hornafjörður lufthavn
 • Húsavik lufthavn
 • Ísafjörður lufthavn
 • Sauðárkrókur lufthavn
 • þórshöfn lufthavn
 • Vestmannaeyjar lufthavn
 • Vopnafjörður lufthavn

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg