lufthavner i Berlin

Av .
Lisens: CC-BY-SA-2.5

Tysklands hovedstad Berlin har hatt en rekke lufthavner. Som følge av byens omfattende politiske omveltninger og utfordringer opp gjennom årene, har lufthavnene i Berlin vært gjenstand for mange og lange prosesser. Spesielt byggingen av Berlin lufthavn, Brandenburg «Willy Brandt» har vært en langdryg prosess. Vedtak om bygging ble gjort i 1996, og foreløpige prognoser tyder på at det skal gå minst 24 år før lufthavnen står ferdig. Til tross for vedtak er det fremdeles krefter som jobber for at eksisterende flyplasser skal leve videre – også etter åpning av ny lufthavn.

Berlin lufthavn, Tegel

Berlin lufthavn, Tegel, er en sivil, internasjonal lufthavn. Lufthavnen ligger i bydelen Tegel, cirka 15 kilometer nordvest for byens sentrum. Lufthavnen ble i 1988 tilegnet og fikk navn etter luftfartspioneren Otto Lilienthal.

Lufthavnens historie strekker seg tilbake til 1906, da den åpnet primært som base for luftskip, og hadde blant annet verdens første hangar for luftskip. Etter første verdenskrig ble området også benyttet som rakett-testingsanlegg.

Som en følge av den sovjetiske Berlin-blokaden fra 5. august 1948, ble det anlagt en rullebane. Byggingen tok bare 90 dager, og den 5. november 1948 landet det første flyet. Lufthavnen ble den første tiden utelukkende benyttet av vestlige fly og flyselskap.

Fra 2. januar 1960 startet regulær, sivil trafikk over flyplassen, med Air France som første operatør. Fire år senere startet PanAm med ruter til New York. Tidligere bruk av Berlin lufthavn, Tempelhof, var begynt å bli begrenset som følge av nye flytyper som krevde lengre rullebane enn hva Tempelhof hadde. Trafikken ble derfor gradvis flyttet til Tegel, og fra 1975 regnet man Tegel som hovedlufthavn for Vest-Berlin.

Etter Berlinmurens fall og den tyske gjenforeningen 3. oktober 1990, kunne også tyske flyselskap benytte Tegel, og Lufthansa startet sine første ruter ut fra flyplassen 28. oktober samme år.

3. oktober 2012 skulle være siste dag med flytrafikk over Tegel, da Berlin lufthavn Brandenburg skulle åpnes som ny hovedlufthavn. Imidlertid er prosessene og diskusjonene rundt den nye lufthavnen mange, og som følge av dette er det fremdeles drift og betjening av nærmere 50 innenriks- og utenriks flyselskap i rute og charter fra Tegel. Når flyplassen skal legges ned og overlates byplanleggerne til omregulering, er foreløpig uvisst.

Berlin lufthavn, Schönefeld

Berlin lufthavn, Schönefeld, er en sivil, internasjonal lufthavn, som ligger i bydelen Schönefeld, cirka 22 kilometer sydøst for sentrum av Berlin. Flyplassen ble etablert første gang i 1934.

Flyplassen ble først og fremst bygget for flyfabrikken Henschel, som fra midten av 1930-årene og fram til slutten av andre verdenskrig bygget cirka 14 000 fly.

I 1946 beordret Sovjetunionen etablering av sivil lufthavn i Schönefeld. Med dette ble den inntil da 800 meter betongrullebanen oppgradert til en stor lufthavn med internasjonal trafikk. I perioden hvor Berlin var delt, var Schönefeld hovedlufthavn for DDR og Øst-Berlin. Aeroflot var første ruteoperatør på lufthavnen, fra 1946. De hadde tidligere benyttet Berlin lufthavn, Johannisthal.

3. oktober 1959 landet det første jetflyet på flyplassen – en Caravelle fra SAS. Ledelsen i DDR bestemte i 1960 at flyplassen måtte moderniseres og bygges ut, som følge av forventet økt passasjertrafikk og innfasing av jetfly.

Etter gjenforeningen av Tyskland i 1990 møtte lufthavnen en nedgang i trafikken. Dels skyldtes dette at det statlige flyselskapet Interflug opphørte i 1991, og dels at flere flyselskap valgte å flytte sin trafikk over til Tegel.

Lufthavnen betjener idag mange internasjonale ruter, og flyplassen er mest brukt av lavprisselskapene, så som Ryanair og EasyJet.

Berlin lufthavn, Brandenburg

Helt siden 1960-tallet har det eksistert ønsker og planer for én sentralflyplass for hele Berlin, og i 1996 ble dette mer spesifisert i konkrete planer om bygging av Berlin lufthavn, Brandenburg, med tilnavnet «Willy Brandt». Byggingen skulle skje på samme område som den eksisterende Berlin lufthavn, Schönefeld, og stå ferdig i 2012, som erstatning for både Schönefeld og Tegel. 5. september 2006 gjennomførte man første spadetak i byggingen.

Ulike prosesser og også tekniske feil ved byggingen har ført til at lufthavnen ennå ikke er åpnet. I 2017 meddelte utbyggingsselskapet at lufthavnen kunne åpnes høsten 2020. Dette ble gjentatt av lufthavnstyret høsten 2019, da de meldte at byggingen gikk etter planen og at offisiell åpning skal skje 31. oktober 2020. Flyplassen har tre terminaler, fordelt på to lokasjoner. Terminal T1 og T2 ligger sentralt mellom rullebanene, mens terminal T5 ligger i nordenden av lufthavnområdet. Alle terminaler kan nås enkelt ved hjelp av bil eller kollektivtrafikk.

Flyplassen er planlagt for inntil 35 millioner reisende per år, med en langtidsplan på å kunne håndtere inntil 55 millioner reisende i 2035.

Nedlagte lufthavner

Liste over nedlagte lufthavner i og ved Berlin (driftsår i parentes).

  • Berlin lufthavn, Tempelhof (1923–2008)
  • Staaken lufthavn, Berlin (1916–1948)
  • Gatow Lufthavn, Berlin (1935–1995)
  • Berlin lufthavn, Johannisthal (1909–1952/1995)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg