lufthastighet

Artikkelstart

Lufthastighet er betegnelsen på et flys hastighet sammenlignet med den omgivende luft – i motsetning til bakkehastighet som er sammenlignet med bakken. Lufthastighet måles ofte i knop.

Faktaboks

Også kjent som

air speed

Informasjon om lufthastigheten er viktig siden den direkte påvirker flyets manøvreringsegenskaper. Flyving i medvind senker lufthastigheten og i motvind øker den. Ved avgang foretrekkes motvind, da flyet raskere vil oppnå ønsket lufthastighet og kan komme seg opp fra rullebanen på et tidligere tidspunkt.

Måleinstrument

En airspeed indicator i en Cessna 172. Flyet vist har en indikert lufthastighet på cirka 96 knop. Rød strek indikerer maksimum hastighet.
Cessna 172 - airspeed indicator
Lisens: CC BY SA 3.0

Lufthastigheten vises på et instrument i luftfartøyet som kalles for Airspeed Indicator (ASI, fra engelsk), fartsmåler. Verdiene kan være analogt eller digitalt representert. Fartsmåleren får informasjon fra pitotrøret. Dette instrumentet kan også ha markeringer for hastigheter flyet bør holde seg innenfor for å kunne manøvrere trygt. Andre markeringer kan være steilehastighet eller maksimum hastighet for å benytte vingeklaffer (flaps).

Forskjellige lufthastigheter

Lufthastighet kalles også for flyfart. Lufthastighet kan defineres avhengig av metoden for beregning:

Årsaken til at man i luftfart opererer med fire forskjellige lufthastigheter, er fordi fartsmåleren er kalibrert etter standardverdier definert i henhold til den internasjonale standardatmosfæren, ISA, forkortet fra det engelske begrepet International Standard Atmosphere. Ved alle forhold som avviker fra ISA vil fartsmåleren vise feil og må korrigeres. På enkle og mindre fly gjøres korrigeringen av flygeren selv. På mer kompliserte, moderne og større passasjerfly vil dette, sammen med informasjon om høyde og Mach nummer, gis av flyets Air Data Computer (ADC). ADC er en elektronisk enhet som integrerer hastighet, temperatur og høyde.

Beregning av korreksjon

IAS = Indikert lufthastighet slik den leses direkte av fartsmåleren.

Hastighet Formel
CAS IAS +/- instrument og posisjonsfeil (på måleinstrumentet)
EAS CAS +/- feil grunnet luftens kompressibilitet
TAS EAS +/- tetthetsfeil

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg