Lov om forbud mot at redere gir opplysninger er en norsk lov som gir Kongen hjemmel til å forby reder av norsk skip å gi utenlandske myndigheter adgang til opplysninger om forretningsmessige forhold. Rederen er vanligvis eier av eller driver et skip. En reder kan også ha leid skip.

Loven består av tre bestemmelser. Den første bestemmelsen i loven slår fast at Kongen, for å forhindre at fremmede stater gjennomfører tiltak med sikte på å regulere eller føre kontroll med internasjonal skipsfart ved å kreve utlevering av dokumenter av forretningsmessig art, kan forby skipsreder å etterkomme krav fra utenlandske myndigheter om opplysninger om dette. Internasjonal skipsfart er i dag den viktigste infrastrukturen for internasjonal varehandel, og skal som et utgangspunkt utøves uten statsinngrep eller regulering.

Den andre bestemmelsen slår fast at overtredelse av loven kan medføre straff – enten bøter eller fengsel inntil tre måneder. Den siste bestemmelsen angir når loven trer i kraft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg