Lokkrust
Lokkrust Pucciniastrum areolatum, aecidier på grankongle.
Lokkrust
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lokkrust er en sykdom på gran og hegg forårsaket av rustsoppen Pucciniastrum areolatum. På gran viser sykdommen seg på kongleskjellene som små, tettstilte, runde beholdere med aecidiesporer. De åpner seg om våren med et rundt lokk, derav navnet. Angrepne kongler utvikler ikke frø, og konglene blir gjerne hengende på treet i mange år. Aecidiesporene spres til unge heggeblad, hvor lysfiolette uredosporehoper utvikles i små flekker på undersiden. Uredosporene smitter videre nye heggeblad. På oversiden av bladene dannes etter hvert rødbrune flekker med teleutosporehoper.

Faktaboks

Også kjent som
heggerust

Soppen overvintrer slik på gamle blad, og neste vår spirer teleutosporene med dannelse av basidiesporer, som så smitter granblomster. Det går så videre ett år før aecidiesporehopene er ferdig utviklet, og ny sporespredning kan skje. Blad av plomme og søtkirsebær kan også smittes av aecidiesporene, og det utvikles små brune flekker på bladene. I flekkene kan det dannes uredosporer, men ikke teleutosporer, men ofte dannes det ikke sporer i det hele tatt. Slike flekker tørker gjerne inn og etterlater hull i bladet, og dette kan være en årsak til haglskuddsyke. Særlig på plomme kan soppen gjøre en del skade, og det kan da være aktuelt med bekjempelse med et soppmiddel. På gran er sykdommen vanligvis av liten betydning hvis det ikke er mye hegg i nærheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Lokkrust i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg