lokal skeptisisme

Lokal skeptisisme er en type epistemisk skeptisisme der man benekter eller stiller seg sterkt tvilende til muligheten for å ha kunnskap innenfor et nærmere avgrenset område. En kan for eksempel benekte eller betvile muligheten for kunnskap om fremtiden, om fortiden, om etikk, moral eller estetikk, om Guds eksistens eller religiøse sannheter, om matematikk, eller om en verden utenfor ens egen bevissthet.

Lokal skeptisisme står i kontrast til global skeptisisme, der man benekter eller betviler muligheten for all kunnskap overhodet.

Lokale skeptikere

Gjennom filosofihistorien har det vært mange filosofer og tenkere som har avvist muligheten for kunnskap eller innsikt om visse domener eller områder. Disse filosofene trenger ikke å ha vært særlig skeptiske av seg på andre områder. Et illustrerende eksempel kan være den tyske filosofen Immanuel Kant, som selv om han på ingen måte kan regnes som en generell filosofisk skeptiker samtidig avviste at man kan ha kunnskap om verden i seg selv. Han mente derimot at vi kan ha kunnskap om verden som fenomen eller slik den fremtrer for oss.

Former for lokal skeptisisme

Som med andre former for skeptisisme kan lokale skeptiske posisjoner variere ut fra om de benekter enten erkjennelse, kunnskap, eller begrunnelse. For eksempel kan man tenke seg en posisjon som benekter at en kan vite noe om fremtiden, samtidig som man er åpen for at det gis gode grunner (begrunnelse) for å tro noe om fremtiden. En kan også tenke seg en posisjon der man godtar at en kan vite noe Guds natur uten at dette gir erkjennelse av Guds natur, fordi man for eksempel tenker at erkjennelse krever en dypere form for forståelse som er utilgjengelig for oss.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg