lodnebregne

Woodsia ilvensis, lodnebregne. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Woodsia ilvensis, lodnebregne. Foto fra: Øje - Halden, Norge

Artikkelstart

Lodnebregne er en bregneslekt i storburknefamilien. Det finnes 43 arter i alpine og arktiske strøk, men de finnes også i Sør-Afrika og Sør-Amerika. Dette er små, lodne bregner som vokser i tette tuer. Bladskaftet har et ringformet merke på midten. Sporehopene er omgitt av et fliket, skålformet slør.

Faktaboks

Også kjent som
Woodsia

Arter i Norge:

Vanlig lodnebregne

Latinsk navn: Woodsia ilvensis Den er 10–20 centimeter høy, med matte grønne blad. Bladfinnene kan bli dobbelt så lange som brede. Arten vokser i berg og ur i hele Norge, men primært i lavlandet.

Fjell-lodnebregne

Latinsk navn: Woodsia alpina. Den er5–15 centimeter høy, med enkeltfinnete til dobbeltfinnete grønne blad med rødbrun stilk. Fjell-lodnebregne vokser på kalkrikt berg i hele landet, enkelte steder også i lavlandet, og i fjellet opp til 1400 meter over havet.

Dverglodnebregne

Latinsk navn: Woodsia glabella. Det er en 5–15 centimeter høy gulgrønn bregne med korte, hele eller delte hovedfinner. Dverglodnebregne er en sjelden plante som vokser på kalkrike berg og rabber i fjellet fra Nordland til Finnmark. Den er hårløs, i motsetning til de andre artene i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg