lobemanet

Mnemiopsis leidyi, Lobemanet. Foto fra: Sangstrup/Karlby Klint

Av /※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Lobemanet, egentlig amerikansk lobemanet, er en manet som hører til ribbemanetene. Den har en oval, klokkeformet, gjennomsiktig kropp, og på utsiden sitter fire rader med kammer eller flimmerplater.

Faktaboks

Også kjent som

Mnemiopsis leidyi, amerikansk lobemanet, monstermanet

Lobemaneten blir 7–12 centimeter lang og er 2,5 centimeter i diameter. I motsetning til andre ribbemaneter kan ikke lobemaneter svi eller stikke. Manetene er utstyrt med flere tentakler som brukes til å fange dyreplankton, blant annet små krepsdyr.

Utbredelse

Amerikansk lobemanet kan opptre i svært høye tettheter der mattilgangen er god.

Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 3.0

Amerikansk lobemanet har sin opprinnelse i Nord-Amerika. Den skal ha fulgt med ballastvann i lastebåter og ble funnet Svartehavet i 1980. Der har den formert seg kraftig, og spiser egg og larver av fisk, særlig en art av ansjos. Ansjosen spiser også egg og larver av fisk, og dette har ført til stor nedgang i bestanden av denne viktige fisken. Dette er et eksempel på uønskede konsekvenser av innførte arter.

Fra Svartehavet har lobemanet spredt seg via Middelhavet til Nordsjøen og Østersjøen. I Norge ble den funnet for første gang i 2007 med flere eksemplarer ved Tjøme. Den regnes nå som en permanent art under nordiske forhold. Selv om den spiser fiskelarver, venter man ikke så dramatiske skader av lobemanet som i Svartehavet. Den er likevel oppført på norsk fremmedartsliste. Masseforekomster finnes vanligvis i vann med noe høyere temperatur og litt lavere saltinnhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg