Ljåskrin.

Ljåskrin, sannsynligvis fra 1300-tallet fra Setesdal. Skrinet har dragehode og dyreornamentikk.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Ljåskrin med ljåblad.
Ljåskrin fra Telemark med innlagt ljåblad.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ljåskrin eller ljåhus er et skrin for oppbevaring og transport av ljåblad. Ljåskrinet ble laget av et uthult trestykke med tilhørende lokk, formet etter ljåbladet.

Faktaboks

Også kjent som

ljåhus

I en tid da man ikke hadde ljåer med stålsatt egg, måtte bladene skjerpes med jevne mellomrom. Når man skulle slå gress på utslåtter langt fra gården, var det praktisk å ha med en et knippe kvasse ljåblad. Ikke minst gjaldt det områder sør i landet der man brukte tynsleljåer. Det var ljåer som ble hamret kvasse.

Historikk

At ljåskrinene har en historie tilbake til middelalderen, er to eksemplarer i Norsk Folkemuseum klare vitnesbyrd om. Begge skal stamme fra Setesdal. For en tid tilbake ble de gjort til gjenstand for radiologiske dateringer. Det eldste og mest forseggjorte fikk en datering til perioden 1290–1410 (med 95 prosent sannsynlighet). Det andre ble mer presist datert til første halvpart av 1400-tallet.

De to bevarte skrinene fra middelalderen er dekorerte med treskurd. Som i nyere tid fantes det nok også da enklere eksemplarer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christie, Inger Lise (2011). Kulturhistoriske gjenstander og naturvitenskapelige metoder. Radiologisk tidfesting av et utvalg tregjenstander fra Norsk Folkemuseums samlinger. By og bygd 44.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg