livrente

Livrente, en forsikring som utbetales i terminer over et lengre tidsrom og som kan knyttes til en eller flere personers liv.

Er livrenten straks begynnende, starter utbetalingen av de årlige livrentebeløp umiddelbart etter at forsikringen er tegnet.

Ved oppsatt livrente skal livrenten først utbetales etter et visst antall år. Livrenten kan løpe så lenge den sikrede lever (livsvarig livrente) eller til vedkommende når en bestemt alder (opphørende livrente).

Overlevelsesrente er en forsikring på to liv, hvor livrenten skal begynne å løpe fra den forsikredes død, såfremt den sikrede da lever.

En livrente kan tegnes med garanti, som betyr at den utbetales etter et visst antall år, uansett hvor lenge den forsikrede lever.

Er livrente tegnet med tilbakebetaling, blir innbetalte premier med fradrag av det som allerede måtte være utbetalt, bli tilbakebetalt når forsikrede dør.

Livrenter var lenge fritatt for formuesskatt. Fra 2007 er det ikke lenger tilfelle. Barnerenter er skattefrie, 20 prosent av en uførerente er skattepliktig.

Reglene krever at livrenten må ha en samlet forsikringstid på minst 12 år, med minimum 6 års utbetalingstid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg