livets vann - religion

Dåp er en seremoni med neddykking i vann eller overøsing med vann.

Dåp. Bulgarsk miniatyr av /Biblioteca Apostolica Vaticana, Roma.. Falt i det fri (Public domain)

Synet på vann som et hellig og helligende, rensende element finnes i tro og kult hos nær sagt alle folk.

Kilder med sitt «levende vann» er blitt sett på som en åpenbaring av hemmelighetsfulle krefter; det samme gjelder store elver.

Vievann er ifølge de troende blitt befridd for alt ondt og skadelig gjennom riter, og har makt til å verne det menneske som blir stenket med det, mot alle demoniske innflytelser. Det skal skjerme mot sykdom og verne hus og fe. Bruken av vievann finnes både i katolsk og ortodoks kristendom, og i tibetansk buddhisme.

I kristendommen tenkes dåpshandlingen, med neddykking i vann eller overøsing med vann, å drive djevelen ut. Ifølge kirkelæreren Tertullian har vannet denne evnen fordi Guds ånd i begynnelsen svevet over det.

Forestillingen om livets vann som en foryngelsens brønn er babylonsk, og den går senere igjen i det kristne Vest-Europa. En livets kilde med vann som gjør udødelig, kjennes også i Det gamle testamentet. I Det nye testamentet er det tale om livets vann som Jesus gir, og som i den troende blir «en kilde med vann som veller fram og gir evig liv» (Johannesevangeliet kapittel 4, vers 14).

I mange kulturer er «livets vann» brukt som betegnelse på ulike typer alkoholholdige drikker fremstilt ved destillasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg