Liten skogmus, gnagerart i musefamilien. Smågnager med gulbrun pels på ryggen, mer gråhvit på buksiden, ofte med en gul stripe mellom bena. Den har store øyne og ører og lang hale. Kroppslengde 60–115 mm, hale 60–110 mm, vekt 7–25 (40) g. Ligner mye på husmus og stor skogmus, og har etter hvert overtatt husmusas rolle som «husmus»; søker seg iblant inn i hus vinterstid. Forekommer vanligvis i åpent landskap, sjeldnere i tett skog. Kan ha masseopptreden. Utbredt fra Sør- og Mellom-Europa til vestre og midtre Asia. I Norge fra kysten til tregrensen på Øst- og Sørlandet, samt et stykke nordover på Vestlandet. Se også smågnagersvingninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.