Listeria er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer til mat, og som kan føre til svært alvorlig sykdom (dreiesyke, listeriose) hos både mennesker og dyr.

Faktaboks

Uttale

list'eria

Også kjent som

Listeria monocytogenes

Forekomst

Listeria overlever uten oksygen og kan vokse ved lave temperaturer. Lite bearbeiding av råvarene kombinert med moderne pakkemetoder og lengre holdbarhetstid kan legge forholdene til rette for listeria. For eksempel kan listeria vokse i vakuumpakket mat i kjøleskap. I løpet av lagringstiden kan bakteriemengden bli så stor at den blir farlig for utsatte grupper.

Listeria er funnet i ferdigmat som skinke, storfekjøtt, oksestek, røkt fisk, ost og pølser, og i råvarer som storfekjøtt, kalkun, hummer og reker. Ifølge Mattilsynets regler skal listeria ikke finnes i spiseferdig mat som er holdbar i mer enn 15 dager og som samtidig har gode vekstvilkår for bakterien, for eksempel rakfisk, vakuumpakket røkelaks og kjøttpålegg. Vekst av listeria forebygges gjennom strenge hygienerutiner i næringsmiddelindustrien.

Sykdom (dreiesyke, listeriose)

Vanligvis er det nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom. Det er bare visse grupper i befolkningen er utsatt for sykdom, men listeriose har høy dødelighet (20–30 prosent). Særlig er fostre som smittes fra moren under svangerskapet, nyfødte og mennesker med nedsatt immunforsvar utsatt for alvorlig sykdom. Gravide anbefales derfor å ikke spise eller drikke produkter inneholdende upasteurisert melk, holde seg unna spekemat og andre mulige kilder til listeriabakterier.

På grunn av høy dødelighet ved sykdom og at bakterien forekommer hyppig, har EU harmonisert grenseverdier, kontroll og forvaltningsmessige tiltak for listeria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg