Listeria, bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer til mat. Listeria overlever uten oksygen og kan vokse ved lave temperaturer. Lite bearbeiding av råvarene kombinert med moderne pakkemetoder og lengre holdbarhetstid kan legge forholdene til rette for listeria. For eksempel kan listeria vokse i vakuumpakket mat i kjøleskap. I løpet av lagringstiden kan den komme opp i store mengder og bli farlig for utsatte grupper.

Listeria kan være årsak til svært alvorlig sykdom (listeriose) hos både mennesker og dyr. Vanligvis er det nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom. Bare visse grupper i befolkningen er utsatt for sykdom, men listeriose har høy dødelighet (20–30 %). Særlig er fostre som smittes fra moren under svangerskapet, nyfødte og mennesker med nedsatt immunforsvar utsatt for alvorlig sykdom.

Listeria er funnet i ferdigmat som skinke, storfekjøtt, oksestek, røkt fisk, ost og pølser, og i råvarer som storfekjøtt, kalkun, hummer og reker. Ifølge Mattilsynets regler skal listeria ikke finnes i spiseferdig mat som er holdbar i mer enn 15 dager og som samtidig har gode vekstvilkår for bakterien, for eksempel rakefisk, vakuumpakket røkelaks og kjøttpålegg. Vekst av listeria forebygges gjennom strenge hygienerutiner i næringsmiddelindustrien.

På grunn av høy dødelighet ved sykdom og at bakterien forekommer hyppig, har EU siden 2000 arbeidet med å harmonisere grenseverdier, kontroll og forvaltningsmessige tiltak for Listeria. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.