Listeria overlever uten oksygen og kan vokse ved lave temperaturer. Lite bearbeiding av råvarene kombinert med moderne pakkemetoder og lengre holdbarhetstid kan legge forholdene til rette for listeria. For eksempel kan listeria vokse i vakuumpakket mat i kjøleskap. I løpet av lagringstiden kan bakteriemengden bli så stor at den blir farlig for utsatte grupper.
Listeria er funnet i ferdigmat som skinke, storfekjøtt, oksestek, røkt fisk, ost og pølser, og i råvarer som storfekjøtt, kalkun, hummer og reker. Ifølge Mattilsynets regler skal listeria ikke finnes i spiseferdig mat som er holdbar i mer enn 15 dager og som samtidig har gode vekstvilkår for bakterien, for eksempel rakfisk, vakuumpakket røkelaks og kjøttpålegg. Vekst av listeria forebygges gjennom strenge hygienerutiner i næringsmiddelindustrien.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.