lira

Italiensk seddel i valør av 100 000 lire, utgitt i 1994. Seddelen viser portrett av den italienske maleren Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lira var den tidligere myntenheten i Italia, frem til innføringen av euro i 2002. Lira var også den offisielle myntenheten i Vatikanstaten og på San Marino.

Faktaboks

Også kjent som

flertall lire

Valutakoden til italiensk lira var ITL og som valutasymbol var det vanlig å bruke L, Lit. eller £. 1 lira var inndelt i 100 centesimi, men denne inndelingen bortfalt i praksis i de senere årene, da sterk inflasjon under og etter andre verdenskrig førte til en lav internasjonal vekslingskurs for den italienske valutaen.

Lira ble også den offisielle myntenheten i Vatikanstaten og på San Marino. Etter en overenskomst med Vatikanstaten og San Marino var vatikansk lira og sanmarinsk lira like mye verdt som italiensk lira. Egne mynter ble laget i disse områdene, men både sanmarinske lire, vatikanske lire og italienske lire var gangbare i både Italia, San Marino og Vatikanstaten.

Historie

Lira ble først innført i det napoleonske kongedømmet i Nord-Italia i 1807. Etter Napoleons fall ble lira videreført i flere italienske stater og ble til slutt landets offisielle myntenhet etter Italias samling fra 1861.

Høy inflasjon over en lengre periode førte til at verdien av lira ble liten. For å redusere antall nuller på sedlene ble det flere ganger lagt fram planer om å iverksette en valutasanering ved å etablere en ny pålydende verdi for lira. Disse tiltakene ble til slutt lagt til side da planen om en felles europeisk valuta (euro) ble lansert.

Lira var den offisielle valutaenheten i Italia frem til 1. januar 1999, da den ble erstattet av euro. Lira ble da formelt en underenhet av euro frem til utgivelsen av sedler og mynter i euro i 2002.

Da euro overtok som eneste lovlig betalingsmiddel i 2002, var omregningskursen 1 euro = 1 936,27 lire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg