lipoproteiner

Lipoproteiner er en gruppe av konjugerte proteiner som består av en proteinkomponent og en fettstoffkomponent. Fettstoffene er ikke løselige i vann, og de må derfor transporteres på spesielle partikler, lipoproteinene. Fettstoffer brukes som energikilde og som byggemateriale for organismens celler, kroppen er derfor avhengig av å transportere fettstoffer mellom de ulike celler og vev.

Faktaboks

Uttale
lipoproteˈiner
Etymologi
av gresk ‘fett’

Lipoproteinene kan deles inn etter densitet (massetetthet) eller elektriske ladning. Proteiner har ganske høy densitet, fettstoffer lav densitet. Lipoproteinenes densitet gir derfor et indirekte uttrykk for hvor mye fettstoff de inneholder.

Høy-densitet-lipoproteiner (HDL)

HDL inneholder omtrent like mye proteiner som fettstoffer. HDL dannes i blodet og i leveren og tarmen. HDL har betydning for transport av kolesterol fra kroppens organer og celler til leveren. HDL-konsentrasjonen i blodet er høyere hos kvinner enn hos menn. Undersøkelser har vist at HDL at grupper av individer som har høy konsentrasjon av HDL, synes å ha mindre risiko for utvikling av hjerteinfarkt. HDL-kolesterolet kalles derfor for «det gode kolesterol».

  • Les mer om HDL

Lav-densitet-lipoproteiner (LDL)

LDL brytes ned i kroppens celler og vev. Kroppens celler har egne områder på overflaten som gjenkjenner LDL. Disse områdene kalles LDL-reseptorer. Cellene tar opp LDL og får derved tilført kolesterol. Høye konsentrasjoner av LDL i blodet er forbundet med høy risiko for aterosklerose og hjerte- og karsykdommer. LDL-kolesterol kalles derfor ofte for «det farlige kolesterol». Konsentrasjonen av LDL i blodet er til dels arvelig betinget, til dels betinget av kostholdet. Mye mettet fett i kosten fører til økt konsentrasjon av LDL i blodet. Dette er en av grunnene til at man anbefaler mindre mettet fett i kostholdet for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Meget-lav-densitet-lipoproteiner (VLDL)

Meget-lav-densitet-lipoproteiner (engelsk Very Low Density Lipoproteins) er fettrike lipoproteiner som dannes i leveren. Hovedfunksjon deres er transport av fett fra leveren til muskulatur og fettvev. Fettet i VLDL brytes ned ved hjelp av spesielle enzymer som sitter på innsiden av blodårene. Ved at fettet i VLDL fjernes, settes komplekse mekanismer i gang slik at VLDL omdannes til LDL.

Kylomikroner

Kylomikroner er de aller letteste lipoproteinene. De dannes i tarmen når vi spiser fett.

Elektrisk ladning

Lipoproteinene kan også deles inn etter sin elektriske ladning. Man bruker da en annen nomenklatur: α-lipoproteiner = HDL, β-lipoproteiner = LDL, pre-β-lipoproteiner = VLDL.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg