Lipoproteiner, gruppe av konjugerte proteiner som består av en proteinkomponent og en fettstoffkomponent. Fettstoffet brukes som energikilde og som byggemateriale for organismens celler, kroppen er derfor avhengig av å transportere fettstoffer mellom de ulike celler og vev. Fettstoffene er ikke løselige i vann. De må derfor transporteres på spesielle partikler, lipoproteinene. Lipoproteinene kan deles inn etter sin densitet (egenvekt), eller sin elektriske ladning. Proteiner har ganske høy densitet, fettstoffer lav densitet. Lipoproteinenes densitet gir derfor et indirekte uttrykk for hvor mye fettstoff de inneholder.

Høy-densitet-lipoproteiner, eng. High Density Lipoproteins, HDL, inneholder omtrent like mye proteiner som fettstoffer. HDL dannes i blodet og i lever og tarm. HDL har betydning for transport av kolesterol fra kroppens organer og celler til leveren. HDL-konsentrasjonen i blodet er høyere hos kvinner enn hos menn. HDL har i den senere tid tiltrukket seg stor oppmerksomhet, idet større undersøkelser har vist at grupper av individer som har høy konsentrasjon av HDL, synes å ha mindre risiko for utvikling av hjerteinfarkt. HDL-kolesterolet kalles derfor for «det gode kolesterol».

Lav-densitet-lipoproteiner, eng. Low Density Lipoproteins, LDL. LDL brytes ned i kroppens celler og vev. Kroppens celler har egne områder på overflaten som gjenkjenner LDL. Disse områdene kalles LDL-reseptorer. Cellene tar opp LDL og får derved tilført kolesterol. Høye konsentrasjoner av LDL i blodet er forbundet med høy risiko for åreforkalkning og hjerte-kar-sykdommer. LDL-kolesterol kalles derfor ofte for «det farlige kolesterol». Konsentrasjonen av LDL i blodet er til dels arvelig betinget, til dels betinget av kostholdet. Mye mettet fett (se fettsyrer) i kosten fører til økt konsentrasjon av LDL i blodet. Dette er en av grunnene til at man anbefaler mindre mettet fett i kostholdet for å forebygge hjerte-kar-sykdommer.

Meget-lav-densitet-lipoproteiner, eng. Very Low Density Lipoproteins, VLDL, er fettrike lipoproteiner som dannes i leveren. Deres hovedfunksjon er transport av fett fra lever til muskulatur og fettvev. Fettet i VLDL brytes ned ved hjelp av spesielle enzymer som sitter på innsiden av blodårene. Ved at fettet i VLDL fjernes, settes komplekse mekanismer i gang slik at VLDL omdannes til LDL.

Kylomikroner er de aller letteste lipoproteiner. De dannes i tarmen når vi spiser fett.

Som nevnt innledningsvis, kan lipoproteinene også deles inn etter sin elektriske ladning. Man bruker da en annen nomenklatur: α-lipoproteiner = HDL, β-lipoproteiner = LDL, pre-β-lipoproteiner = VLDL.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.