Global produksjon av linse, 1961-2021

1961 854877
1962 945263
1963 950664
1964 933217
1965 1017273
1966 941165
1967 957159
1968 1001806
1969 1088521
1970 1006534
1971 1049423
1972 1139856
1973 1044565
1974 1229406
1975 1242538
1976 1382381
1977 1341778
1978 1284809
1979 1284342
1980 1241275
1981 1447178
1982 1785276
1983 1803030
1984 1744578
1985 1897575
1986 2465570
1987 2687020
1988 2657846
1989 2080258
1990 2565138
1991 2657825.34
1992 2597650.92
1993 2794081.36
1994 2818468.87
1995 2873992.48
1996 2776764.94
1997 2774981.7
1998 2809905.69
1999 2949018.71
2000 3394605.79
2001 3276527.73
2002 2909283.91
2003 3005654.93
2004 3615205.11
2005 4164721.66
2006 3360932.61
2007 3323138.82
2008 2835379.78
2009 3937490.8
2010 4980910.64
2011 4382444.88
2012 4431590.3
2013 5298705.85
2014 4781394.99
2015 5547489.99
2016 6693339.26
2017 7130547.84
2018 6580218.62
2019 5787579.49
2020 6471039.2
2021 5610103.65
Kilde: FAOSTAT

Linser blir dyrka i mange ulike fargar og storleikar.

.
Lisens: Avgrensa gjenbruk

Linse er ein eittårig art i erteblomfamilien. Planten er 20–40 cm høg med bleikblå blomar og lysebrune belger med eitt eller to flate frø, linser. Det finst mange sortar med ulik farge: svarte, gule, grøne og raude. Linser har eit høgt proteininnhald og er ei viktig næringskjelde i område med tørt klima. Dei er også ei viktig proteinkjelde i eit vegatabilsk kosthald.

Faktaboks

Vitskapeleg namn
Lens culinaris
Beskriven av
Friedrich Kasimir Medikus
Årleg global produksjon
5,6 millioner tonn (2021)

Canada er det største produsentlandet. Linsedyrking har også vore forsøkt i Noreg, og planten finst av og til forvilla ved møller. Linser har vore kjent heilt frå steinalderen, og det er nemnt i mellom anna gamle egyptiske og romerske skrifter og i Bibelen.

Les meir i Store norske leksikon

Faktaboks

linse
Lens culinaris
Tidlegare vitskapleg namn
Ervum lens L., Vicia lens (L.) Coss. & Germ., Lens esculenta Moench
Artsdatabanken-ID
101966
GBIF-ID
5350010

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg