Linkam fra Trøndelag med årstallet 1818
Linkam fra Trøndelag med årstallet 1818

En linkam er et redskap som ble brukt til å rispe løs frøkapslene fra linstenglene. Redskapet består av et trestykke med relativt grove tinder av tre eller jern. Kammen ble gjerne festet skrått mot en låvevegg. Noen kammer ble satt fast i en benk som man satt på. Sunnmøre Museum har noen håndholdte linkammer med én rekke med lange jerntinder i front. Tindene står vinkelrette i forhold til håndtaket.

Faktaboks

Også kjent som

linfrøkam eller rispekam

Bruk

Linkammen var det første redskapet som ble tatt i bruk etter at linet var høstet og tørket. Man slo toppen av en bunt med linstengler inn bak tindene og trakk bunten til seg. I Trøndelag ble dette kalt «å råppå tå håmmåran». Frøkapslene ble samlet på et tøystykke. Deretter ble de tørket og knust ved hjelp av en sliul eller et banketre og lignende. Frøene ble sådd neste år eller inngikk i kostholdet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Fra ull og lin til klær. Steinkjer 1988.
  • Marta Hoffmann: Fra Fiber til tøy. Tekstilredskaper og bruken av dem i norsk tradisjon. Oslo 1991.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg